Friss adatokat közölt az ENSZ élelmezésügyi szervezete.
Szerző(k): EconomxTöbb tényező segítette az olcsóbbodást.
Szerző(k): EconomxFőleg a szénhidrátokban gazdag ételek okozzák ezeket a költségeket, a szakértők szerint pedig ösztönözni kellene a gyártókat a káros gyakorlatok ellen.
Szerző(k): EconomxOlyan jól sikerült az élelmiszer-pazarlás megszüntetése, hogy évente több mint 50 ezermilliárd forint értekben pocsékolnak el ételt az uniós polgárok.
Szerző(k): Sarkadi-Illyés CsabaA 2030-as évekig komoly hatása lesz az orosz-ukrán konfliktusnak a globális élelmiszer-ellátásra. Európa a bizonytalanság évtizede elé néz, mivel továbbra is kitett a bármikor újra rekordinflációhoz vezető globális piaci pánik következményeinek, ráadásul az Oroszországgal szemben meghozott szankciókkal tovább növelte kitettségét. A globális élelmezés-biztonság szempontjából a konfliktus megerősítette Moszkva befolyását, és nem utolsó sorban Washington stratégiai szerepét.
Szerző(k): Nagy KristófKözel 20 százalékkal csökkent egy év alatt az élelmiszerek ára. Az FAO globális élelmiszerár-index tizenegyedik hónapja csökken. A leggyakoribb élelmiszer-alapanyagok globális áresésének már meg kellene jelennie a hazai élelmiszerek árában is.
Szerző(k): Nagy KristófAz ENSZ élelmezésügyi szervezete a köles évének nyilvánította 2023-at. Ez a gabona a világszervezet 2030-ig tartó fenntartható fejlődési programjának meghatározó szereplője. Magyarországon minimális a vetési területe, elsősorban állateledel, de a reformkonyha egyik zászlóshajója is.
Szerző(k): Sz.Horváth ZsoltA második félévtől érdemben már nem emelkedik tovább az élelmiszerek ára, ám arra sincs sok remény, hogy olcsóbbá váljon a mindennapi élet. Az árrobbanást kiváltó globális piaci folyamatok ugyanakkor bizakodásra adnak okot, a következő években pedig a fizetések dinamikus emelése kompenzálhatja az új árszintet.
Szerző(k): Nagy KristófMagyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – közölte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán.
Szerző(k): Economx