intervenció

01.
31.
07:05
Nagy fordulat a svájci franknál? Az elemzők is meglepődtek

Nagy fordulat a svájci franknál? Az elemzők is meglepődtek

Fundamentálisan nincsen oka a frank erősödésének, a drágulás mögött inkább az euró gyengesége, és az új jegybank elnök miatti bizonytalanság áll.

Szerző(k): Deák Bálint
11.
27.
17:27
Svájc végre beavatkozik a frank gyengítésére?

Svájc végre beavatkozik a frank gyengítésére?

A svájci gazdaság nehéz időszakot él, alacsony a növekedés és talán még enyhe recesszió is bekövetkezhet; a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kész újabb monetáris lépéseket tenni, amennyiben ez szükségessé válik - mondta Thomas Jordan, a szervezet alelnöke egy vasárnapi lapinterjúban.

Szerző(k): MTI-Eco
11.
23.
10:58
Közbelépett a lengyel jegybank

Közbelépett a lengyel jegybank

A lengyel jegybank közbelépett a pénzpiacokon a zloty támogatása érdekében - közölte szerdán Bogdan Klimaszewski, a pénzügyminisztérium vezető tisztviselője.

Szerző(k): NAPI
10.
05.
17:23

A lengyel jegybank védi a zloty-t

A lengyel nemzeti bank monetáris tanácsa 4,50 százalékon hagyta szerdai ülésén az alapkamatot, a döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az ülés után tartott sajtóértekezleten a bank elnöke hangsúlyozta: a jegybank felkészült az utóbbi hetekben végzett devizapiaci intervenció folytatására.

Szerző(k): MTI-Eco
07.
28.
07:15
Van-e esély a frankgyengítésre?

Van-e esély a frankgyengítésre?

Ismét egyre többet hallani arról, hogy Japánban újabb intervencióra készülnek a túl erős jen miatt. Ugyanakkor ilyen lépésre a svájci frank esetében egyáltalán nem számítanak a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. Ráadásul ezzel a lépéssel úgyis csak ideig-óráig lehetne megállítani az erős trendet.

Szerző(k): Deák Bálint
02.
10.
09:17

Ezermilliárd feletti többletlikviditás a pénzpiacon

A jegybank külfölddel szembeni nettó követelésállománya 1063 milliárd forinttal nőtt januárban - derül ki a Magyar Nemzeti bank (MNB) előzetes statisztikai mérlegéből. A bővülés a három héttel ezelőtti intervenció következménye, amely a mérleg több során is nyomot hagyott.

Szerző(k): Kolozsi Pál
07.
17.
07:48

A forint alkalmi gyengélkedése nem ok a kamatemelésre

A forintnak legalább egy hónapig kellene az erős oldalon 8 százalék alatt tanyáznia ahhoz, hogy a jegybank kamatemelésre szánja rá magát – vélik a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők. Szerintük az MNB nem siet a feltörekvő piacokkal kapcsolatos elbizonytalanodás ellen harcba szállni, de ha mégis, legalább 50 bázisponttal emeli irányadó kéthetes betéti kamatát. Kamatemelésre a közeljövőben esetleg csak az Európai Központi Bank egy kamatemelésével egyező mértékben, a kamatprémium karbantartása miatt kerülhet sor. (Részletek a mai NAPI Gazdaságban.)

Szerző(k): Molnár Csaba