Mintegy 1,3 milliárd forintból kapacitás- és anyagbiztonság-növelő beruházásokat végzett a Tutti Élelmiszeripari Kft. – adta hírül a rábapatonai székhelyű vállalat.
Szerző(k): Domokos LászlóA klímaváltozás miatt egyre nagyobb veszélyben van a csokoládégyártás: a termőterületek zsugorodnak, emiatt kevesebb kakaóbabot lehet szüretelni. De az általános inflációs hatások is nehézkessé teszik a csokoládékészítést. Mikor éri el a fogyasztókat a drágulás? Mi a csokoládékészítés? Létezik környezetbarát édesség? Többek között ezekről beszélgettünk a Globalopoly podcastsorozat legújabb adásában Intődy Gáborral, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkárával.
Szerző(k): Szabó DánielA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a Torras Bio nevezetű kakaóport, amelynek 2023. január végi lejárati ideje van. A termék aflatoxinnal szennyezett lehet.
Szerző(k): Domokos ErikaFelére csökkenhet a kakaótermesztésre alkalmas területek nagysága a klímaváltozás miatt a 2040–2070 közötti időszakra, miközben az elmúlt évtizedekben csak a kakaótermesztés miatt több millió hektár erdőt irtottak ki, jelentősen hozzájárulva ezzel a klímaválsághoz.
Szerző(k): Tér DiánaA csokoládé alapanyaga a kakaó, melynek “világközpontja” Elefántcsontpart. Az elmúlt hetek időjárása alapján onnak jelentették, nem kell aggódni a csokoládé alapanyaga miatt, jó lesz az idei termés, - írta meg a Reuters.
Szerző(k): Szabó M. IstvánA kakaóbab termesztés ínségesebbé válása a világban, és a cukor drágulása is felfelé hajtja az árakat, de az édességipari fejlesztések és hatéknyságjavító lépések megerősítik az iparágat - írta a Magyar Édességgyártók Szövetségének sajtótájékoztatójáról az MTI.
Szerző(k): Szabó M. IstvánA kakaóbab ghánai termelői alig látnak valamit abból a bevételből és profitból, amit a csokoládégyártók elérnek, ezért azon studíroznak, hogyan honosíthatnák meg saját országukban a csokitermékek gyártását.
Szerző(k): Komócsin SándorA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 34 mogyorókrémet vizsgáltak: élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, 17 mogyorókrém csomagolásán azonban előfordultak bizonyos jelölési hibák.
Szerző(k): Domokos LászlóMegugrott az elmúlt napokban a cukor és a kakaó felvásárlási ára is az árupiacokon. A koronavírus-járvány az időjárás és az etanol iránti megnövekedett kereslet átrajzolta a megszokott trendeket. A termelők és a gazdaságok örülhetnek, de ez külső inflációs nyomást hozhat, aminek a legnagyobb kárvallottjai a fogyasztók lesznek, mert a boltokban minden megdrágulhat.
Szerző(k): Szabó Dániel