metár

12.
11.
16:20
Olcsóbb áramot hozhat a támogatás változása

Olcsóbb áramot hozhat a támogatás változása

Az áram kötelező átvételi rendszerének új allokációs mechanizmusa kis mértékben csökkentheti a végfogyasztói áramárat is. Az új megújulós fejlesztések sorsa azonban továbbra is bizonytalan.

Szerző(k): Leszák Tamás
08.
02.
15:35
Végképp lemarad Magyarország nap- és szélenergia-fronton?

Végképp lemarad Magyarország nap- és szélenergia-fronton?

A hírek szerint tovább csúszhat a megújuló energia új támogatási rendszerét jelentő ártámogatási rendszer indulása, amennyiben a minisztérium valóban nem küldte még ki Brüsszelbe a tervezetet. Közben egyre nő Magyarország elmaradása a megújuló energia terén.

Szerző(k): Major András, Leszák Tamás
05.
11.
12:39
Nyugdíjpénzek a napenergiában?

Nyugdíjpénzek a napenergiában?

A megújuló alapú áramtermelés nem csak klímapolitikai, de gazdaságfejlesztési, ellátásbiztonsági szempontból is előnyöket hordoz hosszú távon, azonban számos akadály tornyosul a zöldenergiák előtt ma Magyarországon. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházási döntéseknél nem annyira az anyagi támogatási feltételek, sokkal inkább a szabályozás átláthatósága és kiszámíthatósága a fontos.

Szerző(k): Major András
05.
09.
11:57
Elbukhatja a célt Magyarország

Elbukhatja a célt Magyarország

Erősen kérdéses, hogy teljesülhet-e a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében tett azon vállalása, mely szerint 2020-ra az energiafelhasználásban a megújulók részaránya 14,65 százalékra emelkedik - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésével készült Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2011.

Szerző(k): NAPI
04.
22.
16:53
Magyarország megúszta a napenergia-lufit?

Magyarország megúszta a napenergia-lufit?

A nemzetközi tapasztalatok szerint a megújuló energia alapú áramtermelési rendszerekben bevezetésük után súlyos, akár visszamenőleges hatályú korrekciókra kényszerültek az országok, ami Magyarország számára is figyelmeztetést jelenthet. Emellett ráadásul az Európai Bizottság jóváhagyására is szükség lesz. A kormány a korábbi tervek szerint májusban tárgyalhatja az előterjesztést, amelynek a jövő év elején kellene hatályba lépnie.

Szerző(k): Major András
04.
04.
16:25
Panelben lakik? Erről a lehetőségről lemondhat

Panelben lakik? Erről a lehetőségről lemondhat

Magyarországon nem üzemeltethető gazdaságosan a Nyugat-Európában egyre terjedő távhűtés, amelyet a kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművek nyári üzemben lennének képesek szolgáltatni - amennyiben megérné nekik. Jelenleg ugyanis az Európai Unió energiahatékonysági direktívája által is támogatott távhűtés költségei miatt nem versenyképes az árammal működő légkondikkal. Megoldást a szabályozási, támogatási keretek átalakítása jelenthetne.

Szerző(k): Major András
12.
06.
14:43
Kivár az MVM a megújuló energiákkal

Kivár az MVM a megújuló energiákkal

A Magyar Villamos Művek Zrt. céljainak megvalósításához szükséges a megújuló energiaforrások energetikai hasznosításában való részvétel is, azonban az MVM majd csak a konkrét metár tarifák ismeretében fogja meghozni a végső döntést - mondta Sándor József, a társaság stratégiai osztályvezetője.

Szerző(k): NAPI
10.
11.
15:47

Hirtelen megugrik a hazai napelem-kapacitás

A támogatott napelemes projektek megvalósulása esetén a beépített villamos kapacitás a 2010-es évihez viszonyítva tizenháromszorosára növekszik majd.

Szerző(k): NAPI
10.
06.
14:45

Újragondolnák a biomasszás szabályozást az ipari energiafogyasztók

A kormány által tárgyalt megújuló energiaforrások támogatási rendszerének alapelveivel az Ipenerg Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés egyetért. Ugyanakkor álláspontjuk szerint a koncepció néhány részterülete finomítható, a biomassza szabályozási elképzeléseket pedig javasolják az erdészetek, a potenciális felhasználók és a fogyasztók bevonásával ismételten végiggondolni.

Szerző(k): MTI-Eco