nébih

07.
13.
21:02
Egyszerűbb lett abc-t és étkezdét nyitni

Egyszerűbb lett abc-t és étkezdét nyitni

Lényegesen egyszerűbb lett a vállalkozás indítása az élelmiszerforgalmazás, vendéglátás és étkeztetés területén, amihez eddig külön engedély kellett, ahhoz most már a bejelentés is elég - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Szerző(k): Domokos Erika
07.
09.
13:40
Etilén-oxiddal szennyezett terméket hív vissza az Auchan

Etilén-oxiddal szennyezett terméket hív vissza az Auchan

Etilén-oxiddal szennyezett, menta ízű jégkrémet hív vissza az Auchan Magyarország Kft. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, hogy a terméket senki se fogyassza el!

Szerző(k): Szász Péter
07.
02.
17:26
Nébih: újra szállítható Kanadába és Thaiföldre magyarországi baromfi

Nébih: újra szállítható Kanadába és Thaiföldre magyarországi baromfi

Feloldotta Kanada és Thaiföld illetékes hatósága a Magyarországra vonatkozó korlátozásokat, amelyeket a magaspatogenitású madárinfluenza kitörése miatt vezettek be - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI szerint.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
07.
01.
16:42
Tudja, mi a különbség a fagyasztott és a gyorsfagyasztott élelmiszer között?

Tudja, mi a különbség a fagyasztott és a gyorsfagyasztott élelmiszer között?

A hőelvonással való tartósításnak két módja van: a hűtés és a fagyasztás. Mindkettő lényege az, hogy lelassítja, illetve megszünteti az élelmiszerekben végbemenő kémiai és biokémiai reakciókat, ez utóbbiak között elsősorban az enzimreakciókat, valamint lelassítja, megszünteti a húsban lévő mikrobák szaporodását és egyéb életjelenségeit - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az "Ételt csak okosan" oldalon.

Szerző(k): Szász Péter
07.
01.
14:25
Reszkessenek a lángosozók, a palacsintázók, elindult a nagy nyári ellenőrzési szezon

Reszkessenek a lángosozók, a palacsintázók, elindult a nagy nyári ellenőrzési szezon

Az Agrárminisztérium közölte: július elsejével elindította az élelmiszerlánc ellenőrzéseket, és a hús mellett a szezonális termékeket, sőt még a borok minőségét és eredetét is alaposan megvizsgálják.

Szerző(k): Szabó M. István
07.
01.
13:30
 E410: a Nébih már ellenőrzi a szennyezettséget

E410: a Nébih már ellenőrzi a szennyezettséget

A Nébih ellenőrzi az E410 adalékanyagot tartalmazó kiemelten kockázatos termékeket - írta meg az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
30.
18:47
Új kötelezettség júliustól: mindent tudni akar a hatóság az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról

Új kötelezettség júliustól: mindent tudni akar a hatóság az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról

2021. július 1-től új jogszabály lép hatályba, amely számos újdonságot hoz az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokat és tárgyakat (Food Contact Materials, azaz FCM) előállítók és forgalmazók számára. Az eddigi szabályozás szerint az FCM termékek közül csak a csomagolóanyagokat gyártó, forgalmazó vállalkozásoknak volt bejelentési kötelezettségük, amely júliustól minden élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyag és tárgy gyártójára és az első magyarországi forgalmazójára terjed majd ki.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
06.
21.
15:58
Veszélyes paradicsomvírus jelent meg Magyarországon, egyelőre nincs ellenszere

Veszélyes paradicsomvírus jelent meg Magyarországon, egyelőre nincs ellenszere

Hazánkban is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodás vírusa, amely 2018 óta Európa számos országában teret hódított, idén egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolták a jelenlétét - adta hírül a Nébih.

Szerző(k): Domokos László
06.
16.
15:38
Szennyezett jégkrém a magyar Auchanban, ne egye meg!

Szennyezett jégkrém a magyar Auchanban, ne egye meg!

Az üzletlánc vaníliás jégkrémet vont ki a forgalomból etilén-oxid szennyezettség miatt

Szerző(k): Rácz Gergő
06.
15.
15:17
Ön tudja, hogy kell élelmiszert csomagolni a kirándulásokra?

Ön tudja, hogy kell élelmiszert csomagolni a kirándulásokra?

Bár evidenciának tűnik, hogy kell élelmiszert csomagolni egy-egy kirándulásra, nem árt ezeket az ismereteket felfrissíteni. Nyáron leginkább arra érdemes figyelni, hogy a külső hőmérséklet kedvez a baktériumok szaporodásának, emiatt minden gyorsan romlandó élelmiszert, ételt, italt hűteni kell - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Szerző(k): Szász Péter