Magyországon 1,8 millió tonna ételt dobunk ki évente, ez a mennyiség kamionra pakolva azt jelentené, hogy Budapesttől Párizsig érne a sor. Az emberiség környezetterhelésének fele az élelmiszerhez kötődik, ezért különösen fontos, hogyan állítjuk elő, és mit kezdünk a felesleggel.
Szerző(k): Horváth TiborTöbb mint 176 milliárd forinttal kevesebb pénz van Budapest kasszájában, mint 2020 elején. A főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón ismertette Budapest anyagi helyzetét. Az ellenzék pazarlásról és riogatásról beszél, Karácsony Gergely pedig elődje, Tarlós István legjobb tanítványának nevezi magát.
Szerző(k): Sánta AndrásJól sejti, aki az együgyű találós kérdésre rávágja, hogy ez bizony a fényszennyezés. Cikkünkből kiderül, mi a gond azzal, ha a városok fölött világosabb az égbolt a kelleténél. Spoiler: a közbiztonság például nem javul az agyonvilágított területeken.
Szerző(k): Sánta AndrásAz Európai Bizottság három évvel ezelőtt 2020. márciusában fogadta el az új körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet. A szakemberek szerint 2050-re a hulladéktermelés 70 százalékkal fog nőni, az EU-ban csak élelmiszer-hulladékból évente 127 kilogramm megy a kukába. Magyarországon júliustól jön egy új rendszer azért, hogy teljesítsük az uniós hulladékgazdálkodási célokat.
Szerző(k): Koncsek RitaÉlelmezéssel, klímával, és bizonyos területeken munkahelyteremtéssel kapcsolatos problémákat is megoldana a fenntartható élelmiszer-hűtőláncok nagyobb térnyerése – hívta fel a figyelmet az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet és az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP új jelentésében.
Szerző(k): Csernik-Varga AdriennAz évi 66 kilogramm fejenként így is rengeteg, csak minimálisan marad el a korábban mért évi 68 kilogrammtól. Az uniós átlag azonban ennél is magasabb.
Szerző(k): Vámosi ÁgostonA Munch alkalmazással együttműködve a vásárlók most már egy online felületen vásárolhatják meg a lejárati időhöz közelítő termékeket. Először csak egy budapesti kerületben, Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik az új rendszert.
Szerző(k): Vámosi ÁgostonAz Ikea Magyarország áruházai 60 százalékkal csökkentették az élelmiszer-termelésből származó ételhulladék mennyiségét, így összesen 353 311 étkezésnek megfelelő élelmiszert takarítottak meg 4 év alatt.
Szerző(k): Molnár CsabaHiába a tudatosság, ha mégis fejenként 65 kiló élelmiszer megy a kukába. Leginkább pékáruk, gyümölcsök kerülnek oda.
Szerző(k): Csernátony Csaba