táplálkozás

09.
02.
22:25
Hogyan hat a túlsúly a rákra? Duci egereken vizsgálták a magyar kutatók

Hogyan hat a túlsúly a rákra? Duci egereken vizsgálták a magyar kutatók

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2016-ban a felnőttek 39 százaléka volt túlsúlyos, 12 százaléka pedig egyenesen elhízott, ami rizikófaktor rengeteg betegség, köztük a rák kialakulásában. Ezt vizsgálták magyar kutatók, felhizlalt egereken.

Szerző(k): G. É.
01.
31.
15:24
Akkora a különbség, hogy ez már a biztosítóknak is szemet szúrt

Akkora a különbség, hogy ez már a biztosítóknak is szemet szúrt

Minden második magyar elégedett az egészségügyi állapotával, ugyanakkor az állami egészségügyet használók 17 százaléka váltott egészségesebb életmódra, míg a pénzügyileg tudatosabbak jobban odafigyelnek.

Szerző(k): Koncsek Rita
01.
21.
09:20
Az egykor sovány emberekből álló Hollandia ma az elhízás ellen küzd

Az egykor sovány emberekből álló Hollandia ma az elhízás ellen küzd

A holland egészségügyi ügynökségnek muszáj lemondania az elhízási arány csökkentésére irányuló célkitűzéséről egy olyan országban, ahol a felnőttek fele túlsúlyos.

Szerző(k): Horváth Tibor
10.
16.
19:43
Tengernyi fogyasztható élelmiszer végzi a kukában a németeknél

Tengernyi fogyasztható élelmiszer végzi a kukában a németeknél

Németországban évente körülbelül 11 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, főként amiatt, hogy a megromlott alapanyagokon kívül sokan az ehető élelmiszereket is a kukába dobják. A veszteségeket elsősorban a lakosság termeli, bár az élelmiszerellátási láncban is rengeteg felesleg keletkezik.

Szerző(k): Thurzó Katalin
09.
23.
07:59
Gyorsan le kellene szokni már ezekről az élelmiszerekről, mert bajt okoznak

Gyorsan le kellene szokni már ezekről az élelmiszerekről, mert bajt okoznak

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben (UPF) használt egyes szerek magas bevitele összefüggésbe hozható a szívinfarktus, az angina és a szélütés megnövekedett kockázatával – állapította meg egy átfogó francia kutatás.

Szerző(k): Horváth Tibor
08.
22.
10:44
Elbukik a vegán forradalom, máris kiment a divatból a növényi alapú hús?

Elbukik a vegán forradalom, máris kiment a divatból a növényi alapú hús?

Hamarosan döntést hoz az Európai Bíróság arról, hogy a növényi alapanyagokból készült, a hagyományos húsféléket utánzó készítmények nevében szerepelhet-e a hús szó, vagyis beszélhetünk-e vegán húsról a jövőben, vagy csak akkor nevezhetjük húsnak az adott élelmiszert, ha az állati eredetű alapanyagokból készült. Az már biztos, hogy a húsutánzatok nem győzték meg a fogyasztókat.

Szerző(k): Nagy Kristóf
08.
20.
09:34
Megéheztem, úgy ennék egy kis virágot! Önnel történt már ilyesmi?

Megéheztem, úgy ennék egy kis virágot! Önnel történt már ilyesmi?

Korunk embere minden további nélkül leéli az életét úgy, hogy magyaros ételeket, gyorséttermi tápokat, hamburgert, pizzát eszik, külföldön esetleg megkóstolja a helyi különlegességeket. De még a vegánoknak sem mindennapos betevője a levendula, a rózsa vagy éppenséggel a szegfű. Pedig a virágfogyasztás végigkísérte az emberiség életét, manapság mégis furcsa huncutságnak tűnik.

Szerző(k): Sánta András
08.
12.
19:06
Nem kell napi tízezer lépés az egészséges életmódhoz, de a tunyaság orvosilag ellenjavallott

Nem kell napi tízezer lépés az egészséges életmódhoz, de a tunyaság orvosilag ellenjavallott

Új elmélet született arról, hogy szám szerint hány lépést ajánlott megtenni naponta az egészség megőrzéséhez. A gyaloglás fontosságáról készült új tanulmányból kiderül, hogy milyen egészségügyi előnyökkel jár az, ha betartjuk az ajánlott lépésszámot és követjük az étkezésre vonatkozó új szemléletet.

Szerző(k): Varga Csenge
05.
04.
21:03
Megtanultunk együtt élni a tudattal, hogy vannak köztünk vegánok

Megtanultunk együtt élni a tudattal, hogy vannak köztünk vegánok

Tízből mindössze három magyar követ valamilyen speciális étrendet, elsősorban ételallergia vagy intolerancia miatt egy friss felmérés alapján. Az ezzel kapcsolatos sztereotípiák visszaszorulóban vannak, az látszik ugyanakkor, hogy a férfiak jelentős része gondolja még mindig úgy, hogy a speciális étrendet követők csak divatból fordítanak hátat bizonyos ételeknek.

Szerző(k): Csernik-Varga Adrienn
04.
15.
11:26
Kóvályog a magyar a bio és a génmódosított termékek között, sok a félreértés

Kóvályog a magyar a bio és a génmódosított termékek között, sok a félreértés

Egy friss kutatás alapján a magyarok jelentős része egészségesebbnek gondolja a bio élelmiszereket a hagyományosnál, a génmódosítottakat pedig igyekszik kerülni, a Napi.hu-nak nyilatkozó dietetikus azonban hangsúlyozta, a képlet korántsem ennyire egyszerű. A megkérdezettek többsége követ valamilyen diétát, a speciális élelmiszerek beszerzését azonban több tényező is nehezíti, leginkább az áruk.

Szerző(k): Csernik-Varga Adrienn