Tízből mindössze három magyar követ valamilyen speciális étrendet, elsősorban ételallergia vagy intolerancia miatt egy friss felmérés alapján. Az ezzel kapcsolatos sztereotípiák visszaszorulóban vannak, az látszik ugyanakkor, hogy a férfiak jelentős része gondolja még mindig úgy, hogy a speciális étrendet követők csak divatból fordítanak hátat bizonyos ételeknek.
Szerző(k): Csernik-Varga AdriennEgy friss kutatás alapján a magyarok jelentős része egészségesebbnek gondolja a bio élelmiszereket a hagyományosnál, a génmódosítottakat pedig igyekszik kerülni, a Napi.hu-nak nyilatkozó dietetikus azonban hangsúlyozta, a képlet korántsem ennyire egyszerű. A megkérdezettek többsége követ valamilyen diétát, a speciális élelmiszerek beszerzését azonban több tényező is nehezíti, leginkább az áruk.
Szerző(k): Csernik-Varga AdriennA kávés vállalat Oleato névre keresztelt innovációjának lényege, hogy a kávés italokhoz hozzáadnak egy kanál hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat.
Szerző(k): EconomxFelmérések alapján az átlagember táplálkozásainak gyökeres átalakítása nélkül nincs sok esély a 2050-es uniós klímasemlegességi célok elérésére. A Napi.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint azonban a bökkenő ezzel kapcsolatban az, hogy a növényi eredetű táplálékok felé kellene billenteni a mérleg nyelvét, ez pedig sokaknál kiveri a biztosítékot.
Szerző(k): Csernik-Varga AdriennÉrdemi előrelépés nélkül a világ lakosságának több mint felét fenyegeti az a veszély, hogy belecsúszik az elhízott vagy túlsúlyos kategóriába.
Szerző(k): Varga CsengeEgy gyermekelhízás elleni, országos edukációs programban azt vizsgálták, hogy az általános iskolás gyerekek mit tennének egy hétvégi bevásárlás alkalmával a kosarukba. Mutatjuk az igencsak meglepő eredményeket.
Szerző(k): Hegedűs SzabolcsA berlini Fruit Logistica 2023 évi Innovációs Díjának győztese a holland Rijk Zwaan újítása, a különleges ízű és formájú Tatayoyo paprikafajta. A Tatayoyo gyümölcsös, trópusi ihletésű, intenzív íze csak a vad paprikafajtákra jellemző. Ahogy a méretet is tudatosan alakították ki a nemesítők, úgy ez sem véletlen, mivel nem csak az ízanyagok minőségében, hanem mennyiségében is túlszárnyalja a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható paprikafajtát.
Szerző(k): Varga CsengeA legelőkön tartott állatállomány csökkenése több régióban is leleményessé teszi gazdákat. Állatok nélkül, közvetlenül a fűből is lehet húst vagy sajtot előállítani? Egy német gazdálkodó ezzel kísérletezve fehérjeport szeretne előállítani hüvelyesekből és fűfélékből.
Szerző(k): Horváth Tibor