A koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok legnagyobb kárvallottja a vendéglátás. A nyugati világban sorra mondanak fel az ágazatban dolgozók, és ez alól Magyarország sem kivétel. Már most 40-50 ezer ember hiányzik az ágazatból itthon, a felmondott dolgozók többsége teljesen más pályára váltott. Az éttermeket áremelésre kényszerítheti a szakemberhiány - mondta el a Napi.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Szerző(k): Szabó DánielRomániában óriási a munkaerőhiány a vendéglátásban, s bár nagyon sok vendégmunkás dolgozik az ágazatban még sokkal többre lenne szükség olyan távoli helyekről, mint például Vietnám.
Szerző(k): Komócsin SándorA minden várakozást felülmúló idei turisztikai szezon után jövőre még erősebb számokat vár a Horvát Idegenforgalmi Szövetség és már most elkezdik a felkészülést arra, hogy ki tudják szolgálni az igényeket.
Szerző(k): Szász PéterIntenzív munkaerőfelvételbe kezdtek a hazai vállalatok nyáron, szeptemberben szabályosan szárnyalt a magyar munkaerőpiac - írja a Profession.hu a megnövekedett álláshirdetéseit elemezve.
Szerző(k): Tér DiánaNem kötelező minden vendéglátásban dolgozónak képesítéssel rendelkeznie: az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) módosította a szeptembertől hatályos rendeletet, ami a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.
Szerző(k): Domokos ErikaOdacsapott még egyet a kormány a járvány okozta gazdasági kieséstől és a munkaerőhiánytól küszködő vendéglátásnak egy olyan rendelettel, ami mostantól szakképesítést követel a konyhán dolgozóktól. A rendeletmódosításnak annyira nem volt visszhangja, hogy bár már szeptember elsején életbe lépett, a vendéglátósok között csak most kezdett el terjedni a híre, és egyelőre értetlenül állnak előtte - írja a 444.hu.
Szerző(k): K. Kiss GergelyRomániában továbbra sem zárnának be kulturális intézményeket, vendéglátóhelyeket és sportlétesítményeket, de bevezetnék belföldön is a védettségi igazolvány használatát - írta meg az MTI.
Szerző(k): Szabó M. IstvánBár számos vendéglátós a hazai vásárlóerő szűkülésére panaszkodik, a street foodosok ezt a jelenséget nem tapasztalták az idén nyáron. Annak ellenére, hogy jóval kevesebb külföldi turista érkezik, a büfékocsik jellemzően a magyar közönségre támaszkodva is hozni tudták a pandémia előtti csúcsévek eladási számait, legalábbis a fővárosban - mondta lapunknak Vad-Horváth Zoltán, a Food Truck Show Hungary főszervezője. Szerinte az sem jellemző, hogy az olcsóbban dolgozó utcai vendéglátósok "elszipkáznák" a vevőket.
Szerző(k): K. Kiss GergelyMichelin-csillagot kapott a budapesti Essencia és a Salt étterem, ezzel hétre nőtt a legnagyobb gasztronómiai elismeréssel rendelkező egységek száma Magyarországon - adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)
Szerző(k): Szász Péter