Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jelentősebben nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben havi szinten, emellett éves összevetésben is gyorsuló növekedést jegyeztek fel.
Szerző(k): Gulyas ÁbelEgyre több étterem szolgáltat karácsonyi elviteles menüt az ünnepi időszak alatt, ugyanis rájöttek, hogy az egész éves hajtás után a családok nem feltétlen akarnak napokig a konyhában robotolni. A lapunknak nyilatkozó éttermek vezetői azt is elmondták, hogy a növekvő költségterhekkel rendkívül nehéz lépés tartani a szektornak, s nem tudni, meddig lesz fenntartható a működés ilyen körülmények mellett.
Szerző(k): Kreivich OrsolyaMérges döggomba került a menü gombalevesébe, ami ételmérgezést okozott és tizennégy embert kórházba juttatott.
Szerző(k): T. E.A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide legújabb, 2024-es magyarországi válogatása példa nélküli sikereket hozott. Hazánk immár 10 Michelin-csillagos étteremmel és összesen 12 Michelin-csillaggal büszkélkedhet. A Michelin Guide azonban nemcsak a csúcsgasztronómiáról szól. Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója a Michelin díjátadó gálán kiemelte: a hazai konyhaművészet az egyik legfontosabb vonzerő a hozzánk látogató turistáknak. A kalauz hazai vendéglátóhelyeit bemutató kiadványa nemcsak a magyar éttermek és séfek munkáját ünnepli, hanem az egész ország gasztronómiai sikertörténetét is hirdeti.
Szerző(k): Horváth BalázsA Demoskopika kutatóintézet becslése alapján évente több mint 3 milliárd eurónyi jövedelem landol a helyi alvilágnál.
Szerző(k): Gulyas ÁbelA Harrods azt követően vezette be londoni kávézóiban és éttermeiben a belépődíjat, hogy egy friss törvény értelmében az összes borravalót a munkavállalóknak kellene megkapniuk. A dolgozók karácsonyi sztrájkkal tiltakoznak a bérek és a munkakörülmények miatt.
Szerző(k): V. Á.Nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, hanem egy újabb is csatlakozott hozzájuk, a Michelin Giude francia kalauz magyarországi ajánlójában immár 78 étterem szerepel.
Szerző(k): L. K.Hamarosan eldől, mely magyar éttermek alkotják továbbra is a Michelin-csillagos hazai elitklubot. Ennek apropóján utánajártunk, mit hoz a konyhára a rangos elismerés, illetve milyen kihívásokkal szembesül az a vendéglátós, aki hiába vár a csillagra, vagy éppen már az övé volt, csak időközben elveszítette azt. A mérleg egyik serpenyőjében ott van a növekvő nemzetközi ismertség, az emelkedő vendégszám és bevétel, a másikban viszont a marketing- és presztízs veszteség terhét éppúgy megtaláljuk, mint a költség-haszon elv mindennapi gyakorlatát.
Szerző(k): Gyöngyösi Balázs