Fellángoltak az indulatok a nyári forróság közepén Berlinben, ahol a tavaly óta lejtmenetben lévő német lakásépítési szektor szereplői már a szövetségi kormány sarkát tapossák.

Az ipar aggodalmai szerint lényegében teljesíthetetlenek az új épületek építésére vonatkozó uniós követelmények, amelyek bevezetése oda vezethet, hogy a jövőben még drágább lesz az építkezés és a lakhatás Németországban.

Ez pedig a megrendelésállomány csökkenése, illetve az alapanyagok, a munkaerő drágulása miatt a kereslet további zuhanásához, leépítésekhez, vállalati csődökhöz, összességében a lakásépítés teljes összeomlásához vezetne.

Ezért ismét vészharangot kongatnak az építőipari cégek és a piaci szakértők – azt követelik, hogy a kormány menjen szembe a tervezett EU-s szabályozással. 

Papíron jól hangzik a nulla kibocsátás

A kifogásolt EU-s szabvány olyan épületekre vonatkozik majd, amelyek 2028-tól vagy 2030-tól épülnének.

Az uniós követelmények szerint ezek az épületek, lakóingatlanok már nem bocsáthatnak ki szennyező anyagokat a „nulla kibocsátás” elve alapján, vagyis – egyebek mellett – teljesen CO₂-mentes fűtéssel, hőszivattyúkkal kell rendelkezniük.

A jövőben az új lakóházaknak a lehető legkevesebb energiát kell felhasználniuk, például légkondicionálás nélkül kell épüljenek, míg a kivitelezők nem dolgozhatnak majd nagy üvegfrontokkal, helyette zöld homlokzatokat kell alkalmazniuk. 

A miniszter elszánt, kormányváltás esetén is 

Németország tempós klímaátállása érdekében Robert Habeck (Zöldek) gazdasági minisztériuma messzemenőkig támogatja az uniós követelményeket, ezért szorosan igazodna az EU-s jogalkotási folyamathoz – még úgy is, hogy arra országa egyáltalán nem áll készen. 

A törvénytervezetet 2025 végéig fogadhatják el Brüsszelben, jóval azelőtt, hogy a németeknél a villamosenergia-mix 100 százalékban megvalósulhatna megújuló energiaforrásokkal. 

Sőt, a miniszter olyannyira elszánt, hogy szerinte az energiaellátás és a klímakárosító iparágak szerkezetátalakítása akkor sem változik, ha jövőre kormányváltás lesz Németországban, amely 2045-re teljesen klímasemleges kell legyen – idézi a Tagesspiegel.

Az új elvárások márpedig megkövetelik, hogy hónapokon belül teljesen megújuljon az eddigi építési tervezés és az alkalmazott módszerek, ami azonban horribilis költségeket és jelentős változtatásokat igényel a technológiában.

Ezért lázadtak fel az építőiparban, ahol úgy látják, a felfokozott tempó többet árt, mint használ az egész német gazdaságnak.

Válságban a lakhatás jövője

A lakásépítési válság miatt már többször figyelmeztetett a szektor, amely a dominó-effektus révén az egész német gazdaságot súlyosan érintheti. A lakásipar majdnem olyan fontos, mint az egész autóipar – derül ki a DIW Econ tanácsadó cég tanulmányából, amely rámutat: a bruttó hazai termék minden hetedik eurója a lakásépítésekhez kapcsolódik, ahogy minden hetedik munkahely és az adóbevételek 17 százaléka is. Az iparági szövetségek szerint viszont „végzetes fejlemények” közelítenek. Ugyanis, miközben drágulnak a bérlakások és sokan mondanak le az új, saját ingatlanról, az előrejelzések szerint 2026-ra a szükségesnél több mint harmadával kevesebb lakás lesz elérhető a németeknél. 

Nincs más hátra, szembe kell szállni Brüsszellel

A klímavédelmi célok megfelelőek, de a tervezett ütemterv túlságosan szoros, nem lehet megvalósítani az átállást ilyen rövid idő alatt. Az EU-s követelmény átvétele jövőre oda vezetne, hogy az építések tervezése eldurvul, nem lenne elég megbízható – nyilatkozta egy építőipari cég vezetője a Bildnek.

A Német Ház-, Lakás- és Ingatlantulajdonosok Központi Szövetsége (Haus&Grund) pedig teljes építési összeomlásra figyelmeztet, annak tükrében, hogy jelenleg is körülbelül 700 ezer lakás hiányzik a kínálatból.

A feszítővassal való klímavédelem végül több bizalmat rombol le, mint amennyi hasznot hoz az éghajlatnak – fogalmaznak.

A szakmai szövetség azzal érvel, hogy az EU-követelmények tervezett végrehajtása drámaian megnövelné az építési és megélhetési költségeket, amit nem tudnak vállalni a németek, még inkább visszaesne a kereslet.

Ezért várható, hogy a lakásépítési tevékenység leállna az országbanszögezték le, amely ellen a megoldás többek szerint az lehet, hogy a szövetségi kormánynak minden erejét be kell vetnie Brüsszelben és szembe szállni ezekkel a tervekkel.