Megjelent a Times Higher Education (THE) 2025-ös egyetemi világranglistája, amelyben 115 ország és régió több mint 2000 felsőoktatási intézményét vizsgálták. A rangsorolásnál 18 teljesítménymutatót vettek figyelembe, öt kategóriában: az oktatás, a kutatási környezet, a kutatás minősége, a nemzetközi kilátások és az ipar területén – számolt be az Euronews. 

A végeredmény szerint 

az Oxfordi Egyetem megőrizte pozícióját és immár a kilencedik egymást követő évben a világ legjobb egyeteme lett.

A brit felsőoktatási intézményt a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Harvard Egyetem és a Princeton Egyetem követi, amely a hatodikról a negyedik helyre lépett előre a 2025-ös rangsorban.

A Cambridge-i Egyetem változatlanul az ötödik, a Stanford Egyetem pedig a másodikról a hatodik helyre esett vissza.

Míg a TOP10 közül hét amerikai iskola, a fennmaradó három helyet, köztük az első helyet az Egyesült Királyság szerezte meg.

Íme tehát a világ legjobb tíz egyeteme:

1. University of Oxford, Egyesült Királyság

2. Massachusetts Institute of Technology, USA

3. Harvard University, USA

4. Princeton University, USA

5. University of Cambridge, Egyesült Királyság

6. Stanford University, USA

7. California Institute of Technology, USA

8. University of California, Berkeley, USA

9. Imperial College London, Egyesült Királyság

10. Yale University, USA.

Melyek a legjobb európai egyetemek?

Bár Európa a legkiválóbb eredményeket az Egyesült Királyságnak köszönheti, az olyan országok, mint Németország, Franciaország és Hollandia szintén erősen az élmezőnyben vannak, több egyetemük is a globális TOP100-ban szerepel.

A 2025-ös THE-rangsor összesített pontszámai alapján Európa három legjobb egyeteme mind az Egyesült Királyságban van: az Oxfordi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem és az Imperial College London.

A svájci ETH Zürich Európában a negyedik, világviszonylatban pedig a 11. helyen végzett. Ezt követte a University College London (UCL), amely a 22. helyen végzett.

Németország is képviseltette magát az európai TOP10-ben: a Müncheni Műszaki Egyetem és az LMU München a 26., illetve a 38. helyen végzett globálisan.

Az európai egyetemek közül a francia PSL Research University és a belga KU Leuven szintén a legjobbak között van, mindkettő szerepel a világ 50 legjobb iskolája között is.

Ez tehát a legjobb tíz európai egyetem:

1. University of Oxford, Egyesült Királyság

2. University of Cambridge, Egyesült Királyság

3. Imperial College London, Egyesült Királyság

4. ETH Zurich, Svájc

5. UCL, Egyesült Királyság

6. Technical University of Munich, Németország

7. University of Edinburgh, Egyesült Királyság

8. École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Svájc

9. King's College London, Egyesült Királyság

10. LMU Munich, Németország.

Mindeközben egyre erősebbek az ázsiai egyetemek, különösen a Kínában, a Japánban és a Dél-Koreában működő intézmények szereznek egyre előkelőbb helyezéseket. 

A magyar egyetemek közül a Semmelweis az élen

A világranglistára 11 hazai felsőoktatási intézmény került fel. Közülük a Semmelweis Egyetem továbbra is a legjobb magyar szereplő: régiós vezető szerepét ugyancsak megtartva 28 helyet lépett előre a 251-300. közötti tartományon belül. Az intézmény saját számításai szerint ezzel a 271. helyen áll a rangsorban. A második legjobb helyezést elért Óbudai Egyetem a 601-800 közötti tartományban, a Debreceni Egyetem és az ELTE a 801-1000., a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a 1001-1200., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pannon Egyetem az 1201-1500., a Miskolci Egyetem és a Széchenyi Egyetem pedig az 1501+ kategóriában szerepel.