Írország először szerepel a világ adóparadicsomainak listáján az első tíz között, amelyen a Brit Virgin-szigetek áll az élen, és Hollandia is szerepel rajta, miután a 2021-es tizenegyedik helyről feltornázta magát a TOP 10-be – írta meg a Reuters a Tax Justice Network adatai alapján, amely egyébként erősen bírálja Nagy-Britannia tengerentúli területeit, de rávilágít Írország növekvő jelentőségére is.

Az ír pénzügyminisztérium szóvivője kijelentette, 

Írország nem adóparadicsom

és lépéseket tett az adótörvényének reformjával, és támogatja a nemzetközi adóreformot.

Írországban az elmúlt évtizedben robbanásszerűen megnőttek a társaságiadó-bevételek, a 2015-ös 4,4 milliárd euróról az idén várhatóan 29,5 milliárd euróra ugrik, nem számítva az Apple váratlan bevételét.

A listát nem sokkal azután tették közzé, hogy Írországba 14 milliárd dollár hátralékos adó érkezett az Apple-től, miután az Európai Bíróság kimondta, hogy az ország kedvező adóügyi bánásmódja az iPhone gyártóval szemben jogellenes volt. Erről itt írtunk részletesen >>>

A bevételek, amelyeket főként néhány amerikai multinacionális vállalat fizet, jelenleg az Írországban évente beszedett összes adó 28 százalékát teszik ki, így az ország államháztartása a legerősebb Európában.

Apple fizetési problémát észleltek

Az MNB és a Magyar Bankszövetség lépéseket tesznek az ügyfelek biztonsága és a pénzügyi piacok stabilitása érdekében az újabb, Apple-höz köthető zavarok nyomán. Itt olvashatja a részleteket >>>