Csaknem fél évtizede adott már a lehetőség, mégis kevesen tudják, hogy a behajthatatlan követelésekre megfizetett áfát  is visszaigényelhetik az adóhatóságtól. Ráadásul az eljárás nem bonyolult, és a legtöbb esetben sikeresen zárul.

A nemfizető partnerek felé fennálló követelések azon túl, hogy jelentős többletadminisztrációt generálhatnak, mint például a felszámolási, végrehajtási eljárások megindítására, gyakran végül meg sem térülnek- írja a Növekedés.

Ilyen esetekben a vállalkozások ráadásul a követeléseket terhelő - általában 27  százalékos - áfát is bukják, ha nem ismerik a lehetőséget a behathatatlan követelések áfájának visszaigénylésére vagy nem élnek vele.

A cikkből kiderült, hogy

az Áfa törvényben már 2020. január 1-től szerepel, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén az adó alapja utólag csökkenthető a behajthatatlan követelésként elszámolt ellenérték egészének vagy részének adót nem tartalmazó összegével és így a követelés kapcsán megfizetett áfa összege az adóhatóságtól visszakérhető (attól függetlenül, hogy az adott követelést a könyvekből akár korábban már kivezették).

Ennek köszönhetően, ha az eladott termék vagy nyújtott szolgáltatás ellenértéke nem is térül meg, legalább az arra jutó, korábban a NAV-nak megfizetett áfa visszajöhet. 

Ez egy 100 milliós követelés esetében akár 27 millió forintot is jelenthet.

Az áfa visszaigénylése mindenekelőtt akkor lehetséges, ha

  • az adott követelés áfa szempontjából is behajthatatlannak minősül, 
  • a behajthatatlanságot alátámasztó dokumentumok rendelkezésre állnak,
  • az egyéb jogszabályi feltételek teljesülnek (például a behajthatatlanság ténye biztos, a partner értesítése megtörtént).

Fontos számolni azzal is, hogy az áfa visszaigénylés nagy valószínűséggel adóhatósági ellenőrzést von maga után, ugyanakkor az adóalap-csökkentés az elévülési időn belül önellenőrzés keretében lehetséges.

A követelés elévülését követően pedig akkor van lehetőség az áfa visszaigénylésére, ha az elévülési időn belül következik be olyan ok, ami a behajthatatlanságot indokolja. Ekkor viszont nem önellenőrzéssel, hanem az úgynevezett különös adóvisszatérítés szabályai szerint lehet a behajthatatlan követelést terhelő áfát az adóhatóságtól visszakérni, ami némileg bonyolultabb folyamat, de mindenképpen érdemes élni ezzel a lehetőséggel is.