A rák hat fajtája kapcsolódik az alkoholfogyasztáshoz: fej-nyakrák, nyelőcsőrák, májrák, mellrák, vastagbélrák és gyomorrák. 2019-ben a nyugati országokban diagnosztizált daganatos megbetegedések közül több mint egy százalék az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható, és ez az idő előrehaladtával csak növekszik. Ez az adat megkérdőjelezi az alkoholról terjedő nézetet, hogy kis mennyiségben jót tesz a szervezetnek – írja a tanulmány alapján a The Conversation.

Aggasztó a tendencia a jövőre nézve is.

Bizonyos rákos megbetegedések aránya növekszik a fiatalabb felnőttek körében. Különös aggodalomra ad okot a korai kezdetű vastag- és végbélrák növekvő előfordulása az 50 év alatti felnőttek körében. A jelentés 2011 és 2019 között évi 1,9 százalékos növekedést mutat.

Noha ennek a tendenciának a pontos okait még vizsgálják, a kutatások folyamatosan azt mutatják, hogy összefüggés van a korai és középkorú felnőttkorban a gyakori és rendszeres alkoholfogyasztásnak és a vastagbél- és végbélrák kockázata között az élet későbbi szakaszában is.

Ez azonban alakulhat másként is, vegyük figyelmeztetésnek.

A rák számos kockázati tényezőjével ellentétben az alkoholfogyasztást kontrollálni tudjuk. Ha kevesebbet iszunk, megszüntethetjük illetve csökkenthetjük a kockázatot, és ez egyfajta lehetőséget kínál a gyakran kiszámíthatatlan betegség megelőzésére.

Az alkohol és a rák kockázata közötti kapcsolatra általában azt mondják, hogy minél többet iszik valaki, annál nagyobb a kockázata, de a tanulmány szerint ez nem így van, még az enyhe vagy mérsékelt ivás is összefüggésbe hozható bizonyos rákbetegségek, különösen a mellrák fokozott kockázatával.

Iszonyú rosszak a rákstatisztikáink, de még mindig hanyagoljuk a szűrővizsgálatokat

A pénztártagok tudatosabbak, jobban odafigyelnek egészségükre. Egy 13 ezer fős kutatás adatai szerint minden tizedik válaszadó pedig teljesen elutasítja a szűrővizsgálatokat. Erről itt tudhat meg többet >>>

Persze, nem mindenki lesz rákos, aki iszik, számos más tényező is hozzájárul a rák kialakulásához.

Amikor iszunk, testünk az alkoholt acetaldehiddé bontja le, amely károsíthatja DNS-ünket, és mutációt okozhat, ezek idézhetik elő a rákos megbetegedést.

Az alkohol gyengítheti a tápanyagok és vitaminok felszívódását, megváltoztathatja a hormonszintet, sőt, még a káros vegyi anyagok is könnyebben behatolhatnak a szájban és a torokban lévő sejtekbe. Hatással lehet a beleinkben lévő baktériumokra, az úgynevezett mikrobiomra, amely fontos egészségünk és jólétünk szempontjából.

A dohányzás is jelentősen felerősítheti az alkohollal kapcsolatos rákkockázatot, de a genetikai tényezők is szerepet játszanak abban, hogyan metabolizálja, azaz bontja le szervezetünk az alkoholt.

A fizikai inaktivitás és az elhízás, amelyek gyakran a bőséges ivással társulnak, külön-külön is növelik a rák kockázatát, de az alkohol mellett ez még sokkal rosszabb. Emellett még az is mindegy, milyen formáját választjuk az alkoholnak, sört vagy bor, mert még az sem bizonyított, hogy egy jó minőségű, kis mennyiségű vörösbor jót tesz az egészségünknek. 

Egy közelmúltban végzett tanulmány során 135 000 idős alkoholfogyasztót vizsgáltak meg az Egyesült Királyságban, és kiderült, hogy minél többet isznak, annál nagyobb a, bármilyen okból, bekövetkező halálozás kockázata.

Méghogy alkoholista nemzet: döglődnek a magyar kocsmák

Ugyan általánosságban visszaesett a vendéglátóhelyek száma Magyarországon, az igazán nagy veszélyben a vidéki kocsmák vannak. Az iparági szereplők szerint azonban valami olyasmi történik, mint ami anno a kávéházi kultúrával. Itt olvashat erről többet >>>