Az egyes állami tulajdonú gazdasági társaságok működésének ésszerűsítésével kapcsolatos intézkedésekről címet viselő kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg szerda este. 

Eszerint a közvetlenül vagy közvetetten 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaságnak az  állami vagyonnal történő felelős gazdálkodás elveire tekintettel, továbbá a költségtakarékosság, a  központi költségvetési források hatékonyabb felhasználása és a társaságok működésének ésszerűsítése érdekében megtakarítást kell elérni a  2024. év során, elsősorban a személyi jellegű ráfordításai terhére.

A megtakarítás mértéke legalább a társaságok 2023. évi számviteli beszámolója szerinti személyi jellegű ráfordítások 5 százalékának 4 hónapra eső időarányos részével megegyező összeg.

Azt is megszabták, hogy ha az állami társaság nem teljesíti a megtakarítást a  2024. évben, a fennmaradó összeg kétszeresét köteles 2025-ben megspórolni. A végrehajtást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi.

Ezzel együtt a rendeletben kivételeket is meghatároztak . Nem vonatkozik a megszorítás például a Magyar Nemzeti Bankra, az Országgyűlés Hivatalára, valamint az MVM-re, a MÁV-ra, Volánra, a Magyar Postára, a Díjbeszedő Holdingra.