A Dunán érkező, gyors emelkedésű árhullám miatt Budapest összes árvízvédelmi szakaszára másodfokú készültséget rendelt el Karácsony Gergely főpolgármester az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése, valamint a Fővárosi Csatornázási Művek javaslata alapján.
A Fővárosi Vízművek a folyamatos és biztonságos ivóvíz-ellátás, míg a Fővárosi Csatornázási Művek a csatornarendszer zavartalan működése érdekében végzi el a szükséges műszaki-előkészítő feladatokat, valamint felkészül a várhatóan szükséges, ideiglenes védműtelepítésre – fogalmazták meg a vállalat Facebook posztjában.

A jelenlegi előrejelzések szerint az árhullám nyolc méter körüli vízállás mellett, a jövő hét második felében tetőzik a fővárosban. A vízszint várhatóan meghaladja a tavaly decemberi és idén júniusi árvizekét, de nem éri el a 2013-as nagy árvíz idején tapasztaltat.

Figyelmeztettek rá, hogy fel kell készülni arra, hogy Óbudán és a Margit-szigeten homokzsákok használatára és ideiglenes védművek kiépítésére is szükség lesz.

A gyorsan emelkedő vízszint miatt szeptember 14-én, szombaton 0 órától tilos megállni az alsó rakpartokon, amelyeket szeptember 16-án, hétfőn le is zárnak.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság várhatóan szeptember 15-én, vasárnap délután megkezdi az alsó rakparton parkoló autók elszállítását. 
A rendezvény miatt a hétvégére egyébként is lezárt, belső pesti rakpartszakaszokat nem nyitják újra.