A közúti fuvarozásban csak rövid ideig okozott fennakadást az osztrák árvízhelyzet, a vállalkozások az előzetes figyelmeztetések, útinformációk birtokában alternatív útvonalakat tudtak kijelölni. 

Nincs tudomásunk komoly problémákról, elakadt szállítmányokról az Ausztria és a Magyarország közötti útvonalakon – közölte az Economx megkeresésére a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) hétfőn, annak kapcsán, hogy előző nap a rekordméretű árvíz sújtotta Ausztriában víz alá került a forgalmas A1-es, A2-es és A3-as autópálya. 

Torlódás van, lezárás már nincs

A belföldi és a nemzetközi személy- és áruszállító cégek érdekképviselete jelezte: hétfőn az említett sztrádákon már feloldották a lezárásokat, ezért a közlekedésben a fuvarozók egyelőre nem tapasztaltak fennakadást, bár a forgalmi helyzetekből adódóan továbbra is előfordulhatnak nagyobb torlódások.

Az egyesület minden tagvállalkozását időben figyelmeztette az ausztriai helyzetről, a cégek ennek megfelelően tudták tervezni a szállításokat. 

Ugyanakkor a lezárások ellen a közúti fuvarozók sem tehetnek semmit.

Ilyen esetekben eleve alternatív útvonalakat keresnek a szállítást szervező diszpécserek, hiszen a gépkocsivezetők biztonsága és az áruk épsége elsődleges szempont

– fogalmazott az MKFE, hozzátéve, hogy például Ausztriát délről a Szlovénia-Olaszország útvonalon, északról a Szlovákia-Csehország útvonalakon lehet elkerülni. 

Visszafordulhat, akinek érvénytelen az okmánya

A szervezet a hétfőn életbe lépett németországi határellenőrzések kapcsán is felhívta a figyelmet.

Eszerint a személyszállításban, az áruszállításban és a árufuvarozásban érintett gépjárművezetőknek indulás előtt érdemes ellenőriznie a személyi okmányaik érvényességét.

Hasznos, ha erre a turistabuszos vállalkozások figyelmeztetik az őket megbízó utazási irodákat is, azon keresztül pedig az utasokat.

Azokat ugyanis, akik nem rendelkeznek érvényes személyazonosító igazolvánnyal, a német határőrizet visszafordíthatja

– közölte az MKFE, kiemelve, hogy

a közlekedőknek torlódásokra és hosszabb menetidőre kell számítaniuk.

Mint jelezték, a német kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy úgynevezett zöldfolyosókat hozzon létre, hogy egyszerűsítsék a kereskedelmi járművek átjutását.

Tomboláznak a Dunán a Budapestre tartó svájci turisták

Bécsben ragadt a 110 méter hosszú és tizenkét méter széles Thurgau Prestige folyami tengerjáró hajó a dunai vihar és az árvíz miatt, ezért a fedélzeten lévő 142 ember, köztük 102 svájci turista a nyolcnapos úton lemarad a Budapestre tervezett kirándulásról. Az utasok, az idegenvezetők és a személyzet tagjai egyelőre nem szállhatnak ki az osztrák fővárosban veszteglő hajóból – idézi a hajózási társaság egyik szóvivőjét a MeinBezirk.at, aki szerint ilyen árvízi fejleményekre a cég szakértői sem számítottak. A hajónak Linzből Budapestre és vissza kellett volna utaznia, most azonban Bécsben kell kivárniuk az árvíz tetőpontját. A tájékoztatás szerint a fedélzeten mindenki jól van, az élelmiszerellátás garantált számukra, a tervezett városnéző programok helyett viszont be kell érniük tombolasorsolással és szórakoztató előadásokkal.