Komárom biztonságban van – jelentette ki a város polgármestere.

Molnár Attila Facebook-videóban számolt be az árvízi védekezésről és az árvízhelyzetről. Elmondta, hogy hétfőn részt vett a vármegyei védelmi bizottság ülésén, aztán a helyi védelmi operatív törzset is összehívta. Ezt követően helyszíni bejárást is tartottak a folyóparton.

A polgármester arról is beszélt, hogy pénteken várható a Duna tetőzése a város térségében: 805 centiméteres vízállást jeleznek, amely minden idők második legnagyobbja lesz.

Fontos volt az új gát megépítése, mert így el tudjuk mondani, Komárom akkor is biztonságban van, ha netán 9 méter víz jönne, rendkívüli árvízvédelmi intézkedésekre így nincs szükség

– hangoztatta Molnár Attila. Ennek ellenére a 8 méter vízzel meg kell birkózni, oda kell figyelni.

A polgármester jelezte, hogy a monostori szabadstrand víz alá fog kerülni, így a környéken kiürítették a konténereket, a zsilipeket ahol kellett, lezárták, ahol kellett, kinyitották, telepítették a szivattyúkat is. Folyamatosan elemzik a helyzetet, készenlétben vannak.

A közlekedéssel kapcsolatban elmondta,

a Komárom-Esztergom vasútvonalat lezárták, a járatok helyett pótlóbuszok járnak.

A hét második felében azonban a 10-es út Neszmély és Süttő közötti szakaszát is lezárják majd. A vámosszabadi hidat már lezárták, az ottani forgalom a Monostori hídra terelődik át. A közlekedési változásokról a cégeket is értesítették, mert érinthetik azok működését.

Mindezek mellett Észak-Komárom polgármesterével, Keszegh Bélával is folyamatosan tartják a kapcsolatot.