Péntektől Olaszország számos népszerű tengerparti strandján délelőttönként több órás bezárásokkal szembesülhetnek a nyaralók egész augusztusban és szeptember elején, az üzemeltetők így tiltakoznak az ellen, hogy az EU és Róma bele akar avatkozni az évtizedek óta jellemző engedélyeztetési eljárásba.  

Az osztrák Kurier értesülései szerint első körben a nyugágyak, napernyők bérbeadói, illetve a vendéglátósok sztrájkolnak ezen a hétvégén, amikor országszerte reggel 7 óra helyett csak 9.30-kor nyitják ki a kapukat a fürdőzők előtt, míg a jövő héten Szicíliában naponta hat órás leállások lehetnek. 

A parti cégek szakszervezeti szövetsége azért kezdeményezte a sztrájkokat, hogy véget vessen az iparágban kialakult kaotikus helyzetnek.

Olyannyira elszántak, hogy ha nem sikerül számukra kedvező lépésre kényszeríteni a kormányt, augusztus 19-től emelik a tétet: naponta egyre hosszabban maradnak zárva, és a demonstrációk a szeptemberi utószezont is tönkre tehetik. 

Családi vállalkozások élnek a strandokból

A sztrájkhullámot az állami koncessziók odaítélésével kapcsolatos viták váltják ki, amely veszélyezteti a tengerparti városokban élő családi vállalkozások megélhetését.

Olaszországban alapvetően az állam tulajdonában vannak a strandok, amelyek üzemeltetési jogát a helyi önkormányzatok korábban magánszemélyeknek ítélték oda – például háborús veteránoknak azzal a céllal, hogy biztos jövedelmet garantáljanak nekik. Az üdülőhelyek eddig évtizedekig ugyanazon üzemeltető családok kezében maradtak, és az engedélyek különösebb ügyintézés nélkül, automatikusan hosszabbodtak.

A német Welt információi szerint egy működési engedély 7600 euróba kerül az olasz tengerpartokon, amelyből strandonként 260 ezer eurós éves forgalmat realizálnak az üzemeltetők.

Ebből viszont az állam csak keveset profitál: évente összesen körülbelül 100 millió eurót. Ehhez képest a családi cégek körülbelül 2 milliárd eurós bevételt hoznak össze. 

A kormányfőre zúdul a harag

A strandüzemeltetők haragja viszont most fellángolt az EU, illetve kifejezetten az olasz kormány és Giorgia Meloni miniszterelnök ellen, mivel szerintük nem áll ki a kisvállalkozások mellett. 

Az EU Bizottság ugyanis idén elrendelte, hogy a 2006 óta érvényes uniós szabályozáshoz Olaszország is alkalmazkodjon és írjon ki pályázatokat a tengerparti üdülőhelyek engedélyeztetésére. Olaszország eddig megúszta ezt a kötelezettséget, igaz, hogy emiatt már két büntetőeljárást is kapott Brüsszeltől. 

Az unió ezért már követeli az átláthatóbb eljárásokat: nyilvános, Európa szerte pályázható tendereket vár el az olasz partokon is, amit azonban Meloni – a családi vállalkozások felháborodása miatt – hónapok óta halogat.  

Az üzemeltetők ugyanis attól tartanak, hogy a nemzetközi cégek már kinézték maguknak a jövedelmező licenszeket, és rá akarják tenni a kezüket a megélhetésüket biztosító partszakaszokra.

Félezer euró egy nyugágyért

A standok üzemeltetőinek hírneve az elmúlt években azonban megkopott, mert egyre több helyi lakos és külföldi turista panaszkodik a kirívóan magas árakra.

A Codacons olasz fogyasztóvédelmi egyesület szerint például átlagosan 32-35 eurót kell fizetni naponta egy napernyőért és nyugágyért, ami tavalyhoz képest három-öt százalékos emelést jelent.

A nyugágyak bérlése Szardínián a legdrágább, ahol a luxusstrandokon több mint 500 eurót kérnek el naponta. 

A maffia is rátette a kezét

Az olasz sajtóban idézett környezetvédelmi csoportok szerint ráadásul a korrupció is egyre inkább jelen van ezen a piacon. A bírálatok szerint a strandlétesítmények egy része a helyi maffia kezébe került, mivel a klánokat is vonzzák a nagy profitot hozó üzleti modellek a turizmusban.

Különösen Szicíliában, ahol Catania tengerparti területén, illetve Trapanitól a Jón-tenger partjáig már teljesen leuralták a strandokat.

Ennek részeként kenőpénzeket fogadnak el és irányítják a parkolókezelést, illetve a biztonságot, kényszerítve az üzemeltetőket, hogy a maffia embereit alkalmazzák ezekre a feladatokra – írja a La Sicilia, amely szerint Szicília strandjain augusztus 10. és 20. között naponta hatórás leállást, majd augusztus végén és szeptember elején további demonstrációkat terveznek. 

A DIA olasz maffiaellenes ügynökség jelentése azt is megállapította, hogy a tengerparti bizniszben már érintettek a Spada klán, a Camorra, a 'Ndrangheta és a Cosa Nostra maffia tagjai is, akik főként a dél-olaszországi Campania és Basilicata régiót uralják.

A kormány ezért is szeretne új szabályozást alkotni a koncessziós jogok gyakorlására, hogy a jövőben megakadályozza a maffiaszerű machinációkat.