A legutóbbi, 2024. áprilisi adatok szerint

már 118 ezer magyar állampolgár dolgozik Ausztriában, ami 4,4 százalékos éves növekedést jelent, és azt, hogy ma már az alkalmazottak három százaléka magyar.

Már csak német állampolgárokból van több a külföldi dolgozók között Ausztriában, emberemlékezet óta az azonos anyanyelvet beszélő németek vezetik ezt a listát. Ők a nyelvi könnyebbség mellett főleg azért mennek Ausztriába, mert ott magasabbak a fizetések.

A legutóbbi adatok szerint 124 ezer német dolgozott az országban, de mivel a számuk lassabban növekszik, mint a magyaroké,

néhány év múlva akár a magyar is lehet a legnagyobb külföldi közösség Ausztriában.

A G7 beszámolója szerint

a magyarok többsége viszont nem költözik ki Ausztriába, hanem ingázik: a kint dolgozó magyarok 47 százalékának nincs osztrák lakcíme, mert

  • általában kétkezi, nem irodai munkát végeznek,
  • és a magyar kormány a régióban egyedülálló módon megnehezíti az átjárók életét, mert nem írja alá azt a keretmegállapodást, ami a rendszeres otthoni munkavégzést lehetővé tenné.

Az osztrák statisztikai hivatal magyarokra vonatkozó béradataiból kiderült, hogy a kint dolgozó magyarok legalább negyedével kevesebb medián bérért dolgoznak, mint az összes ausztriai munkavállaló.

Az összes Ausztriában dolgozó magyar bérének medián értéke megközelítőleg 2000 euró, ami jóval magasabb a magyar mediánnál, de nem éri el az osztrákot.

Az összehasonlító adatokból az is kiderül, hogy annak ellenére, hogy a magyarok az osztrák országos átlaghoz képest rosszul járnak, a két ország közti jelentős bérkülönbség miatt még így is a hazai bérek többszörösét kereshetik meg.

  • A magyar állampolgárok az osztrák országos átlagtól 29 százalékkal maradnak el a fizetésekben,
  • az egész évben kint dolgozók pedig 27 százalékkal keresnek kevesebbet, mint azok összesített átlaga, akik szintén egész évben dolgoznak. 

Míg Magyarországon alapvetően a havi fizetést tekintjük átlagos bérnek, a nagyvállalatoknál pedig jellemző az éves prémium, addig Ausztriában a kollektív szerződések a 13. és 14. havi munkabért is előírják, és ennek még az adózása is kedvezőbb.

A magasabb osztrák fizetés viszont ténylegesen csak akkor ér sokat, ha valaki Magyarországon él, Ausztriában ugyanis jóval magasabb az árszínvonal: az Eurostat adatai szerint 2022-ben 1,6-szor volt magasabb az árszínvonal Ausztriában, mint Magyarországon – írta a szakportál.