Szeptember 1-től Svájcban a babérmeggyet sem értékesíteni, sem eladni, sem importálni nem lehet. Ezzel elkerülhető, hogy a növények elterjedjenek és károkat okozzanak. A már kertben lévő egyedeket azonban nem kell kiirtani – írta meg a FAZ.

A rózsafélék családjába tartozó Prunus laurocerasus Kis-Ázsiából származik. Örökzöld és nagyon érzéketlen a hőre valamint a szárazságra. A babérmeggy gyorsan nő, sövénynek kitűnő.

Az év mérgező növényének is választották

Mérgező hatása azonban a rovarokra és a növényevő állatokra veszélyes lehet. Ha a leveleket megeszik, mérgező hidrogén-cianid képződhet a gyomorban. 2013-ban a cserje megkapta ezt a korántsem hízelgő címet.

Az invazív idegen fajok ökológiai, gazdasági és egészségügyi károkat okozhatnak

– állapította meg a svájci kormány az értékesítés tilalmáról szóló határozatában. Gyakran olyan széles körben elterjednek, hogy kiszorítják az őshonos növényeket, megfosztva a rovarokat és más fajokat élőhelyüktől vagy táplálékuktól.

Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Biodiverzitási Tanácsa (IPBES) jelentése szerint az invazív fajok kulcsszerepet játszottak abban, hogy kihalt az állat- és növényfajok 60 százaléka.