Csütörtök délben tartják a teljesen megújult labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájának sorsolását, az állandóságot csupán az képviseli, hogy az esemény helyszíne ezúttal is Monaco lesz.

„A legfontosabb cél az volt, hogy javítsuk a verseny egyensúlyát, növeljük az érdeklődést és emelkedjen az olyan tartalmas mérkőzések száma, melyeken mindkét fél számára van tét” – olvasható az UEFA állásfoglalása.

Több csapat, több mérkőzés, izgalmasabb utolsó forduló - elsősorban ezekkel az indokokkal változtatott a lebonyolítási renden az európai szövetség (UEFA). Az újítás nyomán ugyanis

  • az eddigi 32 helyett 36 csapat szerepel a főtáblán, a megszokott hat forduló helyett nyolc lesz,
  • továbbá nem négyes csoportokban zajlik a küzdelem, hanem ligarendszerben, egyetlen tabella alapján dől el a továbbjutás.

A plusz négy helyből kettő a négy legjobb bajnokságot illeti, az előző szezon nemzetközi eredményei alapján ezúttal az olasz és a német pontvadászatot képviselheti öt csapat. A harmadik hely az ötödik legerősebb bajnokságé – jelen esetben a franciáé –, így onnan három klub lesz résztvevő, emellett a selejtező bajnokok ágáról az eddigi négy helyett öt együttes csatlakozhat a főtáblás mezőnyhöz.

Ennél is nagyobb változást jelent, hogy immár nyolcfordulós lesz az alapszakasz, mivel januárra is beiktattak két kört. Az utolsó, január 29-i játéknapon minden meccset egy időpontban rendeznek, mert szinte az összes csapat számára lehet tétje. Ennek oka, hogy

az egyetlen közös tabellán az első nyolc rögtön a nyolcaddöntőbe kerül, a 9-24. helyezett csapatok pedig keresztbejátszanak egymással a 16 közé jutásért, az utolsó 12 együttes pedig kiesik, azaz mostantól a főtáblán már nincs átjárás többi sorozatba.

Az UEFA szimulációi szerint 7,6 pont kell majd, hogy egy csapat legalább a rájátszást elérje.

A mostani sorsolás tehát nem csoportokat állít össze, hanem a nyolc ellenfelet választja ki. A 36 klubot az UEFA együttható alapján – ez a mutató az elmúlt öt idény eredményeit veszi alapul – négy részre osztják, így a gárdák minden kalapból két ellenfelet kapnak, az egyikkel otthon, a másikkal idegenben játszanak. Ez azt eredményezi, hogy az összes résztvevő kap két riválist a legnagyobbak és a leggyengébbek közül is.

Szintén változást jelent, hogy nem golyókat húznak majd a monacói eseményen, hanem számítógép végzi el a párosítások összeállítását. A részletes program viszont csak szombatra áll össze, mivel az UEFA megvárja a másik két sorozat pénteki sorsolását, hogy elkerülje a helyszínütközéseket.  

A 96 csoportmérkőzést felváltó 144 "ligatalálkozó", valamint a rájátszás bevezetése a nyolcaddöntőbe jutásért természetesen plusz bevételt is jelent,

  • a BL pénzdíja így legalább 25 százalékkal emelkedik, azaz eléri a 2,5 milliárd eurót.
  • A 36 főtáblás résztvevő mindegyike 18,6 millió eurót kap,
  • majd győzelmenként 2,1 millióval,
  • döntetlenenként pedig 700 ezerrel gazdagodnak.
  • A tabellán az első helyezettnek 9,9 millió euró lesz a jutalma és helyezésenként 275 ezerrel csökken az összeg.

A második és harmadik számú európai kupasorozatot, azaz az Európa- és a Konferencia-ligát is ebben a rendszerben bonyolítják le, előbbi szintén nyolcfordulós lesz, viszont utóbbinál marad a hat kör, így ott a 36 főtáblás csapatot három kalapba osztják, s abból kap minden csapat két-két ellenfelet. Ennek a két sorozatnak a sorsolását pénteken tartják ugyancsak Monacóban, a magyar bajnok Ferencváros mindenképpen érintett lesz, az a bosnyák Borac Banja Luka elleni párharc csütörtöki visszavágóján múlik, hogy az El-ben vagy a Kl-ben. A kupagyőztes Paks és a bajnoki bronzérmes Puskás Akadémia a Kl-ben még szintén versenyben van, hogy története során először főtáblára jusson, mindkét csapat döntetlenről várja a hazai visszavágót a cseh Mlada Boleslav, illetve az elmúlt két kiírásban döntős olasz Fiorentina ellen a selejtező utolsó körében.