Az ausztráliai Adelaide-i Egyetem és a Melbourne-i Egyetem munkatársai 71 korábban közzétett tanulmány metaanalízisét végezték el, 17 különböző ország költési szokásait figyelembe véve.

A kutatók az eredmények alapján arra jutottak, hogy a telefon vagy a kártya terminálhoz érintésével való fizetés „könnyedsége” ahhoz vezet, hogy kevésbé figyelünk arra, mennyit is költünk – írja a Science Alert.

Az Adelaide-i Egyetem marketingkutatója szerint annak érdekében, hogy a tervezettnél nagyobb kiadásokat elkerüljük, javasolt minden esetben készpénzzel fizetni, amikor csak lehetséges.

Készpénz használatakor ugyanis az emberek fizikailag számolják és adják át az érméket és bankjegyeket, ami a költekezés folyamatát jobban kihangsúlyozza. Ezzel szemben, ha semmit nem adunk át fizetéskor fizikailag, akkor könnyen megfeledkezhetünk a költekezéseink nyomon követéséről.

A kutatás során azt is megállapították, hogy a kiadásokban mutatkozó különbség kicsi, de szignifikáns volt.

A feltűnő fogyasztás esetében azonban nagyobb volt a különbség a készpénzzel és a kártyával fizetők költekezései között, ami a státuszt jelző tárgyak vásárlásánál volt tetten érhető, mint az ékszer és a luxus ruházat.

Ugyanakkor az adományozás vagy borravaló adása során végzett fizetések többé-kevésbé megegyeztek a készpénzzel történő fizetésekkel a készpénz nélküli fizetési módokhoz képest.

Nem tudunk készpénzt felvenni

Az első negyedévben folytatódott a készpénzhasználat visszaszorulása Magyarországon. A jegybank adatai szerint a készpénzfelvételek száma 2,7 százalékkal, értéke pedig 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A készpénzmennyiség csökkentéséhez nagyban hozzájárult a mobilbanki alkalmazások széleskörű elterjedése.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→