A folyamatosan változó pénzügyi szektor alkalmazkodást követel meg a bankoktól: digitális lépésekkel is reagálniuk kell arra, hogy változnak az ügyfélelvárások, egyre szélesebb körben terjednek el a digitális bankok online megoldásai, miközben folyamatos szabályozói ellenőrzésekkel és egyre szigorúbb jogszabályi követelményekkel is szembe kell nézniük – hívta fel a figyelmet a Deloitte

A kihívások sorába tartozik az ügyfelek átvilágítása is, amely több szempontból is igen fontos.

A pénzügyi bűnözés elleni harc egyik kiemelt eszköze az ügyfelek átvilágítása.  A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és az automatizáció megkönnyítik az ügyfelek átvilágítását és a tranzakciók nyomon követését. Aki ebben előre tud lépni, az csökkentheti a kockázatait, mérsékelheti a költségeit és versenyelőnybe kerülhet az iparágban.

Nehezíti ugyanakkor a digitális átállást, hogy a szervezeten belüli folyamatok széttöredezettek, az adatok rögzítésére és ellenőrzésére, valamint a kockázatértékelésre még mindig nagyon sok manuális munkafolyamatot alkalmaznak a szolgáltatók. Részben ennek is köszönhetően a költségek nagyon magasak.

Becslések szerint a kelet-közép-európai régióban 2020-ban a megfelelési feladatokra fordított, megközelítőleg 3 milliárd dolláros költség 62 százalékát ezek a folyamatok tették ki.

A tanácsadó cég szerint az alábbi megoldásokkal lehet hatékonyabbá tenni az átvilágítást:

  • „Digital first” – az ügyfélinformációk többsége digitális csatornákon keresztül kerüljön gyűjtésre, hitelesítésre és frissítésre.
  • Külső hitelesítés – az adatminőség javítása és a jelenleg manuálisan végzett feladatok automatizálása érdekében, az ügyféladatokat külső adatforrások alapján hitelesítsük és értékeljük.
  • Automatizált folyamatok – a meglévő és a kialakulóban lévő technológiák felhasználásával a folyamatok automatizálása történjen meg, így biztosítva, hogy emberi beavatkozásra csak kivételes esetekben és a modellek finomhangoláshoz esetén legyen szükség.
  • Egységes ügyfélkockázati pontszám – magas minőségű és ellenőrzött ügyféladatok felhasználásával az ügyfél üzleti tevékenységének jellegében és tényleges viselkedésében bekövetkező változásokat gyorsan kell lekövetni egy integrált ügyfélkockázati pontszám segítségével.
  • Folyamatos ügyfélfigyelés  – a legtöbb ügyfél esetében az állandó monitoring fogja felváltani a hagyományos időszakos vizsgálatokat. Egy jól hangolt ügyfélkockázat-modell képes garantálni, hogy az emberi beavatkozást igénylő esetek száma csökkenjen.
Az összes digitális lépés megvalósításával javul az adatok minősége és kockázatalapú döntéseket hozhatnak a szolgáltatók, továbbá javul az ügyfélélmény és jelentős költségmegtakarítás érhető el

– emelte ki Horváth Csaba, a Deloitte Pénzügyi Bűnözéssel foglalkozó csapatának szakértője.