Minden évben többmillióval emelkedik a kriptovalutákba befektetők száma szerte a világban, ők azok, akik a jövő pénzügyi megoldásainak alapjait teszik le. A digitális fizetőeszközökkel foglalkozó Triple-A vállalat legutóbbi felmérése szerint

a kriptotulajdonosok száma 2024-re 562 millióra bővült, ez 34 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi 420 milliós táborhoz viszonyítva.

Hasonló eredményre jutott a Crypto.com felmérése is, amely 580 millióra becsülte a digitális vagyontárggyal rendelkezők számát. A Binance rendszereit 213 millióan, tehát az összes kriptózó 38 százaléka használja.

A kriptopénz-tulajdonosok legnagyobb csoportja (34 százalék) a 25-34 éves korosztályba tartozik, tehát egyértelműen a milleniálok, vagyis az ezredforduló környékén született Y-generáció tagjai teszik ki a legnagyobb részt. Ők azok a „digitális bennszülöttek”, akik már az internet korába születtek és együtt nőttek fel a digitális világgal, így az új technológiák számukra sokkal vonzóbbak.

Őket a pénzügyileg stabilabb 35-44 éves korosztály követi, a kriptózók 31 százaléka sorolható ide, akik anyagi hátterük biztosabbá válásával hajlandók befektetni a kriptopiacra. A legfiatalabb korosztály, a 18-24 évesek az összes felhasználó 20 százalékát teszik ki, a 45 év feletti felhasználók pedig a fennmaradó 15 százalékot.

A nemek közti eloszlásban nem történt jelentős változás tavalyhoz képest:

továbbra is inkább a férfiak (61 százalék) kriptóznak,

ugyanakkor a 18-24 évesek körében alig 2 százalék a különbség a férfiak javára. Ez a tendencia a fiatalabb demográfiai csoportok körében azt jelzi, hogy a közeljövőben megindulhat a kiegyenlítődés a nemek arányai között. Összességében világszerte közel 155 millió nő rendelkezik kriptoeszközzel.

A társadalmi hátteret vizsgálva a Triple-A kutatása arra jutott, hogy elsősorban a stabilabb gazdasági-szociális háttérrel rendelkező, technológiai, pénzügyi, vagy mérnök diplomával rendelkezők jelennek meg a piacon. Ezek a személyek általában a tech-iparban helyezkedtek el és szakértői vagy vezetői szerepkörben dolgoznak.

Több tanulmány is arra utal, hogy sok kriptotulajdonos nemcsak a pénzügyi nyereséget keresi, hanem a blokklánc-technológia innovatív aspektusai iránt is érdeklődik.

Befektetésük legalább annyira szól egy technológiai forradalom támogatásáról és az abban való részvételről, mint a potenciális pénzbeli megtérülésről.

Ennek a demográfiai csoportnak a magasabb rendelkezésre álló jövedelme lehetővé teszi számukra, hogy a pénzügyi stabilitásuk veszélyeztetése nélkül kísérletezzenek a magas kockázatú, magas hozamú eszközökkel.

Földrajzi eloszlásban a tech-iparral gyakran összefüggésbe hozott Ázsia dominál, ahol tulajdonosi kör 326 millióra tehető, 21,8 százalékkal többre, mint egy évvel korábban. Ezt követi Észak-Amerika 72,2 millióval és 38,6 százalékos emelkedéssel. Országonként bontásban a legtöbb kriptózó lakosságarányosan az Egyesült Arab Emírségekben él, ők teszik ki az összes kriptózó 25,3 százalékát. A második helyen Szingapúr áll 24,4 százalékkal, majd Törökország következik 19,3 százalékkal.

A tanulmány kitért a kriptók használatának okára is. E szerint a kriptovalutákat elsősorban befektetési eszközként használják. A befektetési stratégiák eltérőek, egyesek nappali kereskedéssel foglalkoznak, kihasználva a piac volatilitását, míg mások hosszú távon gondolkodnak és a jövőbeli értéknövekedés miatt megtartják az eszközöket.

Egyre inkább terjed emellett a mindennapi trazakciókra való alkalmazás is: felmérések szerint

a fogyasztók nagy érdeklődést mutatnak a digitális valuták fizetésre való használata iránt, amit az alacsonyabb tranzakciós díjak, a gyorsabb feldolgozási idő és a nagyobb biztonság előnyei vezérelnek.

Mindezek mellett a gazdasági instabilitással jellemezhető régiókban a kriptovalutákat egyre inkább értékmegőrzőnek tekintik. Például Argentínában, ahol a helyi valuta hiperinflációtól szenved, a kriptovaluták stabil alternatívát kínálhatnak.