A több száz oldal, amelyekben sok szöveget kitakartak, olyan anyagokat tartalmaz, amelyekre Jack Smith különleges jogtanácsos e hónap elején nyilvánosságra hozott átfogó bírósági beadványa hivatkozik, amely azzal érvelt, hogy Donald Trump, az idei választások republikánus elnökjelöltje nem mentesül az ügy további vádjai alól – írta meg a Reuters.

Trump-párti tüntetők a 2020-as amerikai elnökválasztás eredményeinek bejelentése után behatoltak az Egyesült Államok Capitoliumába, és összecsaptak a rendőrökkel is, 2021. január 6-án. Öt ember vesztette életét, négyen a tüntetők közül kerültek ki: egy nőt lelőttek, egy férfi sztrókot, egy másik szívinfraktust kapott, egy nőt pedig a tömeg taposott el. Az ötödik áldozat a capitoliumi őrség egy tisztje volt, akit egy poroltóval vertek fejbe, ő másnap halt bele a sérülésébe. 

A pénteken felbontott iratok kivonatokat tartalmaztak azokból az interjúkból, amelyeket a Kongresszus hivatalos nyomozása készített Trump híveivel, akik jelen voltak az eseményen.

A tanúk neveit lefestették, de néhányat azonosítani lehetett más ismert eseményekkel kapcsolatban. William Barr volt főügyész például leírja, hogy beidézték a Fehér Házba egy interjú után, amelyben azt mondta, hogy a választásokat nem zavarta nagyszabású csalás, de arra számít, hogy elbocsátják. Néhány nappal az interjú után Trump a közösségi médiában bejelentette, hogy Barr lemondott.

Smith bírósági beadványa kevés olyan részletet tartalmazott, amelyet még nem hoztak nyilvánosságra, de beszámolt Trump erőfeszítéseiről annak érdekében, hogy megtartsa a hatalmat, és ebben még a családtagjaival és segítőivel folytatott beszélgetéseit is idézi.

A bizonyítékok összeállítását Smith beadványának mellékleteként nyújtották be, de a nyilvánosságra hozatalát késleltették, hogy a volt elnöknek legyen ideje kifogást emelni. A bizonyítékok nagy részét, beleértve a tanúkihallgatásokról szóló jelentéseket, a nagyesküdtszéki tanúvallomások átiratait és a házkutatási parancsok révén szerzett feljegyzéseket, nem engedték nyilvánosságra hozni, csak átszerkesztett formában.

Trump ügyvédei azzal érveltek, hogy az anyagok egyikét sem szabadna nyilvánosságra hozni a november 5-i választások előtt, és ezzel elhalasztották a megjelenést egy héttel.

A védelem csapata végül úgy döntött, hogy nem fellebbez azon döntés ellen, amely szerint nyilvánosságra hozzák a dokumentumok szerkesztett változatait.

Trump ártatlannak vallotta magát négy büntetőeljárásban, amelyben többszöri összeesküvéssel vádolták, amiért megakadályozta a demokrata Joe Bidennel szemben 2020-ban elszenvedett veresége eredményeinek összegyűjtését és hitelesítését.

Az ügyet lelassította az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának döntése, amely szerint a volt elnökök széles körű mentelmi joggal rendelkeznek a hivatali idejük alatt megtett hivatalos intézkedésekkel szemben. Nem tárgyalnak a választások előtt arról sem, amikor Trump Kamala Harris demokrata alelnökkel nézett szembe.

Ha Trump novemberben nyer, és ismét amerikai elnök lesz, akkora szakértők szerint, utasítja az amerikai igazságügyi minisztériumot az ügy megszüntetésére.

Még egy akciófilmben sincsenek akkora bakik, mint amiket a Secret Service elkövetett

A Secret Service alapvető átalakítását javasolja a Donald Trump amerikai elnökjelölt elnök ellen július 13-án a pennsylvaniai Butlerben elkövetett merénylet körülményeinek vizsgálatára alakult szakértői testület - derült ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott szakértői jelentésből. Itt vannak a részletek >>>