A tervezet szerint az eddigi húsz helyett, 15 speciális kötszert lehetne támogatással felírni például egy súlyos lábszárfekélyes, vagy egy hosszan tartó ágyban fekvés miatt kialakuló felfekvéses beteg sebeire, ha a tervezetet abban a formában hirdeti ki, ahogy most van. Azaz, ha ennél többre lenne szükség, akkor azt a beteg teljes áron tudja csak beszerezni – teszi hozzá a Népszava.

A lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta, hogy adataik szerint ebben a betegkörben máris lehet olyan páciens, aki már nem jut megfelelő kötszerhez.

Tavaly júniustól ugyanis a kormányzat az úgynevezett kétrétegű habszivacs kötszer felírását sebfotózáshoz kötötte.

A fotózás részleteiről azonban nem készült szabály, technikai segítséget nem kaptak hozzá, és ha egy orvos a mobiltelefonjával el is készítené a képet, nem tudni, hogy azt hova és milyen formában kell feltölteni. Ezért aztán a kezelőorvosok nem is nagyon írnak fel fotózáshoz kötött kötszert.

Tavaly januártól-júniusig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) még 1,6 milliárdot költött a kétrétegű habszivacs kötszerekre, idén januártól májusig már csak 780 millió forintot, azaz 51 százalékkal kisebb összeget.

Rásky László hozzátette: ugyan bizonyos kötszerek cseréjét az alkalmazási előírat kétnaponta javasolja, és innen nézve akár elég is lehetne a 15 darab havonta, csakhogy nincs két egyforma seb, és előfordul, hogy ennél gyakoribb kötéscserére van szüksége a betegnek. Úgy vélte: 

az orvos nem köteles a teljes havi támogatott mennyiséget felírni a betegnek, ha nincs szükség rá, hiszen eddig átlagosan 19 kötszert kaptak a betegek.

Megjegyezte azt is, hogy

a változással remélt költségvetési megtakarítás mérlegének másik serpenyőjében ellátatlan betegek, idő előtti levágott lábak és a kórházi költségek drasztikus növekedése jósolható.

A tervezet a pelenkák és az injekciós tűk esetében lehetőséget biztosítana a piac szereplőinek arra, hogy a jelenlegi áraiktól 40 százalékkal eltérjenek.

Jelenleg a közfinanszírozott ár kevesebb, mint amennyiért azt a forgalmazók be tudják szerezni. Most a legolcsóbb, kevés vizeletmegtartó pelenkáért a beteg havonta 2500 forintot fizet. Ez a költség a 40 százalékos árváltozással 3500 forintra emelkedik.

Az sem segíti a beteg jóllétét, hogy támogatással napi 3 darab pelenka jár a rászorulóknak, miközben a gyakoribb cserére szorulók a többletet már csak teljes áron tudják megvásárolni. Persze, ez az eszközforgalmazók pénzügyi stabilitását megteremtené, de a betegek pénztárcája, nem biztos, hogy bírná.

Rásky László elmondta, a cégek adhatnak be áremelési kérelmet a sok éve ugyanazon az áron forgalmazott eszközeikre, de a NEAK sokat eddig nem hagyott jóvá. Az elmúlt egy évben a cégek által beadott áremelési kérelmek többsége a lehetséges plusz 50 százalékos mértékű volt. 

Az áremeléssel azonban az eszközök nemcsak megdrágulnának, de javarészt ki is kerülnek a százalékos támogatás alól.

A Belügyminisztérium azt írta a lapnak, hogy szerinte

az előzetes szakmai egyeztetések alapján társadalmi vitára bocsátott jogszabály tervezet nem szűkíti a betegek hozzáférését a gyógyászati segédeszközökhöz, éppen ellenkezőleg, a betegek érdekeit szolgálja.

A jogszabály tervezet társadalmai egyeztetése során beérkező észrevételeket, javaslatokat a tárca érdemben vizsgálja, megfontolja annak végleges szövegezésekor – teszi hozzá a tárca válaszában.