A Boeingnél dolgozó szakszervezeti tagok túlnyomó többsége elutasította a vállalat szerződésajánlatát, amely négy év alatt 25 százalékkal emelte volna a béreket. Ezzel 16 év után először indul sztrájk a vállalatnál.

Az ABC News beszámolója szerint a Gépészek és Repülőgépesek Nemzetközi Szövetségének (IAM) helyi szervezete bejelentette, hogy a szavazásra jogosult munkavállalók 94,6 százaléka elutasította a javasolt szerződést, 96 százaléka pedig jóváhagyta a munkabeszüntetést.

A sztrájkban 33 ezer Boeing munkavállaló vesz részt, többségük Washington államban, amely miatt várhatóan leállítják a cég legkelendőbb repülőgépeinek gyártását. 

A sztrájk valószínűleg nem érinti a Boeing 787 Dreamliner-ek gyártását, amelyeket nem szakszervezeti tagok építenek Dél-Karolinában.

A szakszervezet előzetesen 40 százalékos béremelést kért három évre, valamint több, a munkavállalók helyzetét javító intézkedést is javasolt. 

A Boeing gyár dolgozói sztrájkolnak 2024. szeptember 12-én Washingtonban
A Boeing gyár dolgozói sztrájkolnak 2024. szeptember 12-én Washingtonban
Kép: Reuters / David Ryder

A Boeing a sztrájk bejelentésére úgy reagált, hogy készen állnak újra az asztalhoz ülni, hogy új megállapodást kössenek.

Újratervezik a Boeing gépeket

A vállalat a második negyedévben és az első félévben is nettó veszteséget könyvelt el, miután a repülőgépeit idén rengeteg minőségi hiba érte.