Költségvetési hiányt állapított meg az Európai Bizottság június 19-én hét tagállam, köztük Magyarország esetében, valamint a költségvetési beavatkozási mechanizmus újraindítására figyelmeztetett, amely hosszú távon újabb pénzbírságot eredményezhet. Az Európai Unió Tanácsa pénteken hivatalosan is megindította az eljárást a veszélyeztetett költségvetésű tagállamok ellen.

Az Európai Unió Gazdasági és Monetáris Uniójához való csatlakozási feltételek – a maastrichti konvergenciakritériumok –  kimondják, hogy a nemzeti költségvetési egyenlegek egyensúlyhiánya nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát, és a teljes adósságot 60 százalék alatt kell tartani. Ehhez képest egyes tagállamok jóval nagyobb költségvetés-deficitet produkáltak: a legmagasabb GDP-arányos hiányt:

  • elsőként Olaszország (-7,4 százalék);
  • másodikként Magyarország (-6,7 százalék);
  • harmadikként pedig Románia (-6,6 százalék) érte el az Eurostat 2024-es jelentése szerint. 

Most az EU 27 tagállamát tömörítő tanács elküldte a figyelmeztetést Belgiumnak, Franciaországnak, Olaszországnak, Magyarországnak, Máltának, Lengyelországnak és Szlovákiának, és megállapodott a Romániára 2020 óta érvényben lévő jogi eljárás folytatásában – írja az Euronews.

A tagállamoknak be kell tartaniuk a költségvetési fegyelmet

– áll a Tanács közleményében, amely hozzátette, hogy a folyamat a jogsértők „fokozott ellenőrzését” vonja maga után.

Az EU Stabilitási és Növekedési Paktumként ismert hiánykeretét 2020-ban elhalasztották, amikor a Covid járvány és az azt követő energiaár-robbanás példátlan és költséges gazdasági beavatkozásokra késztette a kormányokat. A krízisre való tekintettel év elején a tagállamok rugalmasabb költségvetési megszorításokban állapodtak meg, ám a testület ezúttal határozott fellépést eszközölt: vége a türelmi időnek.

A miniszterek várhatóan decemberben jóváhagyják azokat a hivatalos ajánlásokat, amelyek a hiány csökkentésére irányulnak. A brüsszeli tisztviselők már felvették a kapcsolatot az érintett országok pénzügyminisztériumaival, hogy javaslatokat tegyenek az egyensúlyhiány korrekciójára.

Brüsszel nem nézi tétlenül a magyar költségvetési hiányt

A témáról bővebben ITT olvashat.