A belga uniós elnökség szerint az EU példátlan szankciókkal sújtja Oroszországot a jövedelmező gázágazat területén, ez az egykor szinte elképzelhetetlen lépés súlyos százmilliókat vonhat ki Moszkva hadipénztárából.

Az uniós nagykövetek csütörtök reggel hozták meg a döntést, miután Németország és Magyarország kemény ellenállása hetekig hátráltatta a megállapodást a csomag bizonyos részei miatt – írja a Politico.

A büntetések nem érintik az EU-ba irányuló orosz folyékony földgáz (LNG) export nagy részét. Ehelyett megtiltják az uniós kikötők számára, hogy az orosz cseppfolyósított földgázt a beérkezést követően tovább értékesítsék, és blokkolják az Oroszország által tervezett sarkvidéki és balti-tengeri cseppfolyósított földgázterminálok finanszírozását.

A lap szerint ez figyelemre méltó pillanat az EU számára. Mivel egyre több a bizonyíték arra, hogy a Moszkva fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeinek elvonására irányuló nyugati erőfeszítések borzasztó kevésnek bizonyulnak, egyre nagyobb a nyomás, hogy a gázra is rászálljanak.

Magyarország hetekig azzal fenyegetőzött, hogy elvből megvétózza a csomagot, mivel ellenzi a legtöbb oroszok elleni energetikai szankciót. Berlin ellenállása azonban meglepetésként hatott. Aggályaik nem is a gázzal kapcsolatosak, hanem – mint Olaf Scholz kancellár kifejtette – az uniós exportőrökre vonatkozó új kötelezettségekkel kapcsolatosak. 

Végül a tárgyaló felek engedtek Németország aggodalmainak, és a lehetséges hatások tanulmányozásáig eltekintettek egy olyan záradéktól, amely a kisvállalkozásoknak okozott volna kárt.

Magyarország ezután támogatta az LNG-tilalmat, hogy biztosítékot kapott arra, hogy az orosz kivitelezésben épülő Paks II. atomerőmű bővítése nem kerül uniós szankció alá.

Miközben az LNG-szankciókat elfogadták, a tárgyalófelek még mindig vitatkoznak egy másik javaslaton, amely az orosz szankciókat Belaruszra is kivetítené, ami a szankcionált áruk Oroszországba jutásának kiskapuját biztosítja. Németország és Franciaország azért tartotta eddig vissza ezeket a terveket, mert attól tartanak, hogy azok hatással lehetnek a luxuscikkek értékesítésére.

A gázért folytatott verseny

Moszkva ukrajnai inváziója óta az EU mintegy kétharmadával csökkentette az orosz gázra való utaltságát. Az orosz cseppfolyósított földgázt azonban továbbra is importálja és tovább értékesíti, amelyet tartályhajókkal szállítanak túlhűtött, folyékony formában, ami komoly kellemetlenséget jelent a blokk számára, mivel így nehéz lesz leapasztani a Kreml hadipénztárát.

Tavaly Spanyolország, Franciaország és Belgium vásárolta a legnagyobb mennyiséget.

Bár az orosz LNG 2023-ban az EU gázfogyasztásának mindössze 5 százalékát tette ki, mégis mintegy 8 milliárd eurónyi nyereséget hozott a Kremlnek. Az alku valószínűleg ennek csak mintegy negyedét fogja érinteni, mivel nem tiltja meg a közvetlen importot a blokkba.