Veszélyben forog a férfiak és nők egyenlő arányának elérése az uniós biztosi testületben, miután a tagállamok figyelmen kívül hagyták Ursula von der Leyen kérését a férfi és női jelöltekre vonatkozóan - állapította meg összeállításában a The Guardian.

Az Európai Bizottság elnöke most állítja össze a biztosok csapatát. A miniszterekhez hasonlóan ezek a magas rangú tisztviselők felügyelik az unió éghajlat-, technológia- és iparpolitikáját, tárgyalnak a kereskedelmi megállapodásokról, felügyelik az európai jogot, milliárdos támogatásokat osztanak ki és állítják össze az unió költségvetését.

Újraválasztása után von der Leyen azt mondta: célja, hogy egyenlő arányban legyenek férfiak és nők a legfelsőbb vezetői asztalnál. Terve azonban veszélybe került, miután a tagállamok figyelmen kívül hagyták azt a kérését, hogy mindenki két jelöltet, egy férfit és egy nőt javasoljon a tisztségre.

Az augusztus 30-i határidő előtt a kormányzati bejelentések és a helyi médiabeszámolók szerint 14 férfit és 5 nőt terjesztettek elő a biztosi  posztokra. 

A hét ország közül, amely még nem véglegesítette a jelölését, kettő (Litvánia és Románia) hamarosan jóváhagyhatja a férfi jelölt ajánlását, míg további kettő (Belgium, Dánia) várhatóan szintén férfit fog javasolni. Két másik országban (Olaszországban és Portugáliában) ugyancsak a férfiak az esélyesek, egyedül Bulgáriában a nők a favoritok.

A legrosszabb forgatókönyvek szerint a következő bizottságban - amely várhatóan decemberben lép hivatalba - mindössze 22 vagy 26 százalék lehet a nők aránya, beleértve magát von der Leyent is.  Ez jóval rosszabb nemi egyensúlyt jelent, mint az előző bizottságé: a 2019-ben hivatalba lépett testületben 44 százalékban képviseltették magukat a nők.

Von der Leyen feladatát nehezíti, hogy a hivatalban lévő biztosukat újból jelölő kormányok mentességet kaptak a kétszeres jelöltállítás alól. A legtöbb újrázó pedig férfi.

Köztük a magyar Várhelyi Olivér is esélyes arra, hogy visszatérjen Brüsszelbe.

Az eddigi biztosok közül Dubravka Šuica, a demográfiai politikáért felelős volt horvát polgármester az egyetlen nő, akit ismét jelöltek.

Többen elképzelhetőnek tartják, hogy azok a kormányok, amelyek elutasították von der Leyen nemek közötti egyensúlyra vonatkozó felhívását, gyengébb tárcákat kaphatnak a biztosi testületben.

Más bennfentesek szerint egy, a nemek megoszlását illetően kevésbé kiegyensúlyozott bizottság növeli annak az esélyét, hogy az Európai Parlament elutasítja a biztosjelölteket. Minden jelöltnek meg kell ugyanis jelennie az európai parlamenti bizottságok előtt, mielőtt a közgyűlés szavaz a teljes bizottság jóváhagyásáról.

 Egyikük-másikuk célkeresztbe kerül az alkalmassága és az alapján, hogy a kormányuk nem vette a fáradságot, hogy nőt javasoljon

-  vélekedett egy uniós diplomata.

Az Európai Bizottság szóvivője nem kívánt nyilatkozni a jelöltekről és a nemek közötti egyensúlyról.