November végére, vagy legkésőbb december elejére hiány lehet a hazai burgonyából. Ennek a jelei már látszódnak a piacon, inkább alacsony áron értékesíti a gazdák egy része a frissen felszedett termést, csak ne kelljen tárolni a zöldséget, mert probléma van az eltarthatóságával – írta a novenyvedoszer.hu.

Főleg azok szabadulnának meg a burgonyától, akiknek nincs korszerű tárolója.

A legtöbb helyen ma már csak öntözött körülmények között termesztenek burgonyát, és ahol megoldottak a feltételek, ott jó, közepes termés várható országszerte, viszont az eltarthatósággal lehetnek gondok, a mennyiséggel és a minőséggel nem.

A többi zöldség- és gyümölcsféléhez hasonlóan majdnem egy hónappal korábban kezdődött a burgonya betakarítása is. dr. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Intézetének vezetője azt mondta, a normál érésű burgonyákon belül a korai érésűeket kezdték el legelőször betakarítani,

ráadásul ezek is majdnem egy hónappal korábban értek be, ami a termés mennyiségében és minőségében is meglátszik.

Két hónapja nem esett érdemi csapadék a környéken, ilyenkor a szakemberek nem tudják a gépeket bevetni a betakarításhoz.

Más a helyzet az Alföldön, ahol az étkezési burgonya nagy részét termesztik és lazább, homokosabb a talaj, ott sokkal könnyebb a betakarítás, bár a nagy meleg mindenhol megnehezíti a munkát.

A 35-40 fokos hőmérsékletű burgonyát a talajból nem szabad kivenni, mert tárolhatatlan lesz és megromlik, ezért meg kell várni a késő esti órákat, amikor jóminőségben lehet betakarítani, majd utána hűteni és szellőztetni kell.

– tette hozzá a szakember.

Közben kiderült, őrült árcsökkentésbe kezdtek a szomszédban, mintegy 700 termék árát csökkentette a szerb kormány, kilenc kereskedelmi lánccal sikerült megegyezni. Hogy közülük melyeket és mennyivel, arról itt vannak a részletek >>>

Az idei év az első olyan a MATE intézet életében, amikor az eső hiánya miatt meg kellett szervezni az élő munkaerőt a burgonya felszedésére. Elő kellett venni olyan régi eszközt is, amelyik kiforgatja a talajból és maga mögött hagyja a termést, amit aztán a dolgozók szedtek fel. Ez kilencven százalékban sikerült is, de kézi munkával még át kellett a talajt nézni, hogy maradt-e benne burgonya – írta le a folyamat nehézségeit.

A keszthelyi intézet rendelkezik tárolókapacitással, ahol a szellőztetés és a hűtés is megoldott.

A csapadék ugyanúgy nehezítené a betakarítást, mint a negyven fokos meleg, ugyanis, ha a burgonyára hirtelen nagy mennyiségű eső esik, akkor azonnal el kezd rothadni a talajban, de az igazán  áztató esőnek örültek volna a termelők.