A csütörtöki zárásig mindössze 0,8 százalékkal emelkedett a héten, míg a többi nagybanki rivális a Bank of America-tól a Morgan Stanley-ig jóval optimistább volt. A Citigroup kihívásokkal teli hetének egyik fő oka az volt, amely Jane Fraser vezérigazgató és elemzők közötti vitája során fajult el a Citigroup keddi eredményfelhívása során.

Fraser nem cáfolta azonnal Mike Mayo elemző kérdését arról, hogy a szabályozók új eszközplafon-korlátozást vezettek-e be a Citigroup számára. Miután a bank részvényei zuhantak, visszatért a témára, és megpróbált véget vetni az esetleges új szabályozási korlátokkal kapcsolatos spekulációknak – írta meg a finance.yahoo.com.

„Nincs eszközplafonunk, és nincsenek további intézkedések sem, és nem is számítunk rá” – tette hozzá.

A tőzsde emlékeztetett a Citigroup előtt álló buktatókra, amikor megpróbálta meggyőzni a befektetőket arról, hogy a szabályozói ellenőrzés nem akadályozza meg a cég többéves átalakulását.

Az elemzők kérdését az új megszorítások lehetőségével kapcsolatban részben az a levél ösztönözte, amelyet Elizabeth Warren küldött a hónap elején a Pénzügyi Ellenőrző Hivatalnak. Ebben a szenátor sürgette a bankfelügyeletet, hogy vezessen be új növekedési korlátozásokat a Citigroup számára, és fontolja meg, hogy kényszerítse a szétválást, ha a cég nem reformálja meg megfelelően régóta problémás kockázatkezelési és belső kontrollrendszerét.

Lehet, hogy itt az ideje szétválni a Citinek

– írta a levélben.

A növekedési korlátozások ötlete az úgynevezett eszközplafonra utal, amely gátat szab annak, hogy egy bank mekkora méretűvé válhat. Ilyen növekedési korlátozást vezettek be a múlt héten a Toronto Dominion kanadai bank, egyesült államokbeli kiskereskedelmi tevékenységére, miután a bank elismerte, hogy megsértette a pénzmosás elleni szabályokat.

A Wells Fargo szintén eszközplafon alatt működik 2018 óta. Náluk egy szövetségi vizsgálat több millió bank- és hitelkártya-számlát tárt fel, amelyeket az ügyfelek tudta nélkül nyitottak meg az értékesítési célok elérése érdekében.