A következő években csökkeni fognak a terhek, így válaszolt az OTP-vezér felvetéseire Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV-ben. Mint mondta, a várakozásuk, hogy a kamatkörnyezet gyorsabban javul, nem következett be, ez pedig a költségvetés terheit magas szinten tartja, így szükség van az adóbevtéelre.

Ez ilyen egyszerű. Türelmet kérünk

– nyilatkozta Varga Mihály.

Szerinte az európai országokban az elmúlt hónapokban, hetekben meghozott intézkedések hasonlóan érintik a vállalati szektort vagy a bankokat, elég Szlovákiára vagy Franciaországra gondolni.

Varga Mihály arra a kérdésre, hogy miért vezették ki például 2024-ben a banki különadót, azt válaszolta: egy olyan világban, olyan körülmények között élünk, ahol rendkívül gyorsan változnak a gazdasági folyamatok.

A pénzügyminiszter azt beismerte, hogy korábban valóban azt ígérték, hogy ez az adó meg fog szűnni, „egy lassú kivezetésre tettünk most javaslatot”.

Csányi Sándor ma a Portfolio Economic Forum című konferencián azt is mondta, olyan adókat varrtak a szektor nyakába, amilyeneket más területek nem érzékelnek. Azt is nagyon rossznak nevezte, hogy nem teljesül egy adó bevezetésekor az elhangzott ígéret, utalva ezzel arra, hogy az extraprofitadót az eredeti tervekhez képest még mindig nem vezették ki, azonban a költségvetés hiánya és az elmaradt GDP-növekedés miatt nincs más lehetőségük, mint fizetni azt. Hogy még miket kifogásolt a bankvezér azt ide kattintva elolvashatja >>>Varga Mihály ugyanezen a konferencián meglebegtette, hogy adókivezetésekre kerülhet sor, de  csak néhány kisebb adónemről van szó. Itt vannak a beszédének részletei >>>