A kormány deklarált célja a lakástámogatások gyerekvállaláshoz kötésével a gyermekvállalás ösztönzése. Az OTP Banknál tapasztalt vállalások alapján a csok plusz ehhez a célhoz nem igazán járul hozzá.

Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője azt mondta:

  • a csokplusz-igénylők 58 százaléka mindösszesen egy gyereket vállal,
  • 26 százalékuk két gyereket tervez;
  • idén március 31-ig azok is igényelhették a csok plusz-t, ahol a gyermek már megszületett, ők adják az igénylők körülbelül 15 százalékát;
  • mindössze egy százalék körül alakul azoknak az aránya akik három gyereket vállalnak.

A csokplusz-igénylők 36 százaléka 30 év alatti, 57 százalékuk 30-39 év közötti és 7 százalékuk 40 év fölötti

- ismertette a banknál tapasztalt arányokat a hvg.hu tudósítsa szerint a szakember.

Kasziba Erika úgy vélekedett:

egyes vevők kivárnak, remélve a kormány által a bankoktól kért 5 százalékos THM plafon által nyújtott kedvezményes kamatokat, míg mások még idén szeretnék megvalósítani lakásvásárlásukat.

A referencia kamatként szolgáló legalább 10 éves futamidejű állampapírok hozama 6 százalék felett stabilizálódni látszik, ami nem biztosít nagy teret az 5 százalékos THM plafon alatt nyújtható hiteltermékeknek, ezért mindenkinek érdemes megfontolni, hogy mikor szálljon be egy lakásvásárlásba.

A lakáspiac fellendülésével párhuzamosan a hitelezés is pörög, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakáshitel-szerződések összege a tavalyi 600 milliárd forintról 2024 végére több mint duplájára nőhet.

2023-ban az átlagos hitelösszeg 11 millió forint volt, 2024-ben 17 millió forintra nőtt.

Mind a teljes hitelkihelyezés, mind az átlagos hitelösszeg emelkedése mögött sejthető egyik tényező, hogy a régi, támogatást is tartalmazó csok-ot a csak támogatott hitelt kínáló csok plusz váltotta fel.

Az ingatlanárak ugyanis emelkednek:  az OTP-csoporthoz tartozó zenga.hu ingatlanportál hirdetései alapján országos átlagban a négyzetméterár 2023 decemberéhez képest 5 százalékkal, 724 ezer forintra nőtt.

Az áremelkedést a főváros húzta, ahol 14 százalékkal, 1,2 millió forintra emelkedett a négyzetméterenkénti ár.