Czomba Sándor közölte, hamarosan megjelenik egy kormányrendelet, amely kimondja, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) jogosult a minimálbértárgyalások végrehajtására. Ezen felül a jogszabály tartalmaz majd egy referencia értéket, hogy 2027. január 1-ig milyen szintet érjen el a minimálbér.

Az államtitkár az M1 aktuális csatornán elmondta,

a munkaadókat és munkavállalókat képviselő szervezetek döntését a kormány elfogadta, így a referencia érték a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százaléka lesz, ami 2027-re a 350-400 ezer forintos sávban fog megállni.

Czomba Sándor is jelezte, matematikai számítás alapján a mostani 266 800 forintos minimálbér alapján a 2027-re kitűzött célt évente 11-12 százalékos emelésekkel tudják eléni.

Azonban azt is mindig meg kell vizsgálni, hogy mi a helyzet a GDP-vel, az inflációval, a termelékenység növelésével. Ezeket mind figyelembe kell venni, amikor meghatározzák a béremelés mértékét, hiszen ha túllőnek a célon, akkor munkahelyeket veszítenek, ha viszont alálőnek a célnak, akkor a családoknak a jövedelemszerzését fogják akadályozni.

Kiemelte, a kormány adatokkal segíti a tárgyalásokat, de alapvetően a munkaadói és a munkáltatói oldalnak kell megegyeznie, és azt a kormány jogszabályba önti.

Bízik benne, hogy eredményes tárgyalások után az év végén egy jó megállapodást tudnak aláírni, fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése messze nem csak arról a durván 1 millió emberről szól, akiket ezek a bérsávok közvetlenül érintenek. Ugyanis a minimálbér emelése kihat a felsőbb bérkategóriák felé is.

Orbán Viktor hároméves terve: ezt szánja a magyaroknak

Orbán Viktor is kívánatosnak tartja: már megkezdődtek a tárgyalások a minimálbérről és a garantált bérminimumról. Ám nem ez volt a múlt hét egyetlen jó híre: megfizethető benzinre is van kilátás hosszú távon, ahogy jó eséllyel a televíziózás is egy magasabb szintre kerül a magyar háztartásokban. Erről itt olvashat többet >>>