A mesterséges intelligencia-rendszereken alapuló deathbotok szöveges üzenetekre, hangüzenetekre, e-mailekre és közösségi média bejegyzésekre támaszkodnak, hogy utánozzák egy elhunyt személy beszédét vagy írását. 

Két filozófus, Regina Fabry és Mark Alfano friss kutatásában az ember-deathbot kapcsolat gyászfolyamatra gyakorolt ​​lehetséges hatásait vizsgálta.

Regina Fabry szerint

optimista szemüvegen keresztül nézve a deathbotok olyan technológiai erőforrásokként értelmezhetők, amelyek képesek alakítani és szabályozni a gyász érzelmi élményeit.

A deathbottal való kapcsolat lehetővé teheti a gyászolóknak, hogy folytassák az olyan hétköznapi szokásaikat, mint például a társalgás. 

Ám vannak, akik nem akarják, hogy haláluk után deathbot formájában „zombivá váljanak"

– mutatott rá a kutató. 

Miként arra is figyelmeztetett, hogy a gyászélmények igen összetettek. Az, hogy miként gyászolunk, mennyi ideig, és milyen erőforrások, gyakorlatok támogathatnak bennünket a legjobban a veszteségünk feldolgozásában, számos tényezőtől függ.

Ezek közé tartozik a halál oka (például baleset, hosszan tartó betegség vagy emberölés), a gyászoló és az elveszett személy kapcsolatának fajtája és minősége, valamint a tágabb értelemben vett kulturális gyakorlatok és normák, amelyek a gyászfolyamatot alakítják.

Mindemellett a deathbotok gyászra gyakorolt ​​pozitív vagy negatív hatása attól is függ, hogy a gyászolók hogyan viszonyulnak a deathbotok társalgási lehetőségeihez és korlátaihoz.

Tisztában van egy gyászoló azzal, hogy egy deathbottal cseveg, amely netán hibázhat is? Vagy egy gyászoló ember, legalábbis időnként, úgy érzi, mintha a szó szoros értelmében a halottakkal beszélgetne? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása több empirikus kutatást igényel.

A gyászolók egyúttal autonómiaproblémákkal is szembesülhetnek, és túlságosan egy deathbotra hagyatkoznak, amikor megpróbálnak eligazodni a világban, amelyet egy szeretett személy halála már visszavonhatatlanul megváltoztatott.

Fontos kérdés az is, hogy az ember-robot ​​interakciók során egy visszafordíthatatlanul elveszett emberi kapcsolat helyébe egy mesterséges intelligencia-rendszerrel való digitálisan közvetített kapcsolat lép-e, ami önámításhoz vagy akár téveszméhez vezethet.

A probléma előfordulásának megelőzése érdekében a kutatók javasolják egy automatikus védőkorlát bevezetését, amely kimutatja, hogy egy gyászoló személy nem válik-e túlzottan függővé a deathbottal való interakciójától.

Azt ajánlják továbbá, hogy a deathbot-kapcsolatot mindenképpen felügyelje gyásztanácsadó vagy terapeuta.