Egy hetet adott a kormány az okmányok digitalizációjával kapcsolatos törvények módosításának társadalmi egyeztetésére, a kabinet oldalára múlt pénteken feltöltött tervezetet november 2-ig lehet véleményezni.

Szeptemberben indult el a Digitális Állampolgárság Program (DÁP), amelynek keretében egy mobilalkalmazásban már elérhetjük személyes adatainkat.

Februártól azonban már az is lehetővé válik, hogy a legfontosabb okmányaink, így

és hitelesítve tovább küldjük, kiváltva ezzel a fizikai kártyák használatát.

Az okmányok adattartalma tehát digitálisan is elérhető lesz, és helyettesíteni tudják a fizikai megfelelőiket, így azok helyett elegendő lesz a mobiltelefonunkat magunknál tartani, rajta a Digitális Állampolgár mobilalkalmazással

– olvasható a jogszabálymódosítás indokolásában.

A fizikai személyazonosító igazolvány lejárati idővel történő igénylése díjmentes marad minden állampolgár számára, a többi okmány pedig csak külön kérésére állítják ki, eljárási díj ellenében. 

Továbbá bizonyos élethelyzetekben, például a 14 éven aluliak esetében ingyenes minden okmány igénylése, illetve kedvezményt biztosítunk majd többek között a nyugdíjasok számára egyes okmányoknál.

A törvényjavaslatot előterjesztő, a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda azt javasolja, hogy a fizikai okmány helyett a Digitális Állampolgár mobilalkalmazás segítségével az állampolgárok a digitális okmányokat válasszák.

Mint írják, ezzel jelentősen csökkenthető a környezetterhelés, mivel a digitális okmányok érkezésével becslések szerint 11,1 tonna műanyag és 1,2 tonna papír felhasználását spórolhatja meg a magyar állam éves szinten.

A szeptemberben elindult Digitális Állampolgárság Program rendszere ugyan nem zökkenőmentes és jelenleg a regisztráció sem a leggyorsabb, de nem használhatatlan. Egyelőre csak annyira használható a program, hogy egy QR-kódot generálnak a számunkra a személyi igazolványunkról, amit ha a hatóságok beolvasnak, akkor beazonosíthatnak minket, ha esetleg éppen nem lenne nálunk semmilyen fényképes igazolvány. Részletek ITT.