Többszörös évfordulót ünnepel idén a Dreher Sörgyárak, hiszen nemcsak a 170 éves vállalat jubilál, hanem a kőbányai gyár területén található 45 éves Dreher Sörmúzeum is. Ebből az alkalomból különleges megoldásokon és aktivitásokon keresztül invitálják az érdeklődőket a múzeumba, hogy minél szélesebb közönséggel megismertessék a kőbányai sörgyártás és a Dreherek legendás történetét.

Társasjátékkal ünnepelnek

Debütál a Dreher Sörgyárak által speciálisan erre az alkalomra készített, limitált kiadású Vándorévek – A Dreher-kalandozások kora című társasjáték, amelyben a résztvevők a legendás sörfőző mester, id. Dreher Antal fiatalkori élettörténetét kísérhetik végig.

A játékosoknak vele együtt kell végigjárniuk a legkiválóbb európai sörfőzdéket, hogy „elsajátítsák a sörfőzés mesterségét”, és hogy a tanulóból a szakma csínját-bínját ismerő gyártulajdonossá válhassanak.

A társasjátékban a Dreher Sörmúzeum ikonikus tárgyai is megjelennek, például a sörgyártók „védőszentjeként” ismert Gambrinus király cégérfestménye, illetve a múzeum legidősebb, rejtélyes eredetű műtárgya, feltehetően a Pesti Serfőző Céh ládája. A társasjátékot kizárólag a sörmúzeumban lehet majd megvásárolni a készlet erejéig.

A múzeumi tárlatvezetésen a résztvevők elmélyülhetnek a Dreherek magyarországi történetében, miközben a Dreher Sörmúzeum kiállítási tárgyairól is többet tudhatnak meg.

Kép: Dreher

Szeptemberben minden érdeklődő fél áron válthat jegyet a múzeumi tárlatvezetésre, melynek során megismerhetik a hazánkban egyedülálló söripari muzeális szakgyűjteményt. A szeptemberi tárlatvezetésekre itt jelentkezhetnek az érdeklődők a szabad időpontok függvényében.

A sörmúzeum kiemelt feladata közé tartozik a kiállított tárgyak bővítése és állományvédelme. Szakértőkkel együttműködve folyamatosan újítják fel a régi sörös relikviákat, ide tartozik például az Első Pesti Serfőző Céh zászlaja, vagy az 1860-as években készült Gambrinus festmény is. Legutóbb pedig a gyár területén kiállított régi sörfőzési és fermentációs eszközök kapták vissza régi fényüket.

Dreher-örökség a Z-generáció szemén keresztül

A statisztikák alapján egyértelműen látszik, hogy a hazai muzeális intézményekben mostanra visszatért a 2020 előtti látogatottsági arány, és a Dreher Sörmúzeum is hónapról hónapra több száz érdeklődőt fogad, nem beszélve a teltházas Múzeumok Éjszakája programról.

Fontosnak tartjuk, hogy Kőbányát, amely egykor a sör fellegváraként volt ismert, turisztikai desztinációként is építsük a fiatal felnőttek körében. A kerület unikális indusztriális öröksége, a söripari történelmi múltja és a Dreher Sörmúzeum együtt különleges élménycsomag, amelyet érdemes megismerni és felfedezni akár a múzeumozás élményén keresztül

– mondta el Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok igazgatója, majd hozzátette: „ennek érdekében egy közös projekt jött létre a Dreher Sörgyárak a Budapesti Metropolitan Egyetemmel szervezésében. Az őszi szemeszterben induló program résztvevői egy célzott kutatásban és egy kommunikációs terv kidolgozásában vesznek részt, ami kifejezetten a Z-generáció érdeklődésének felkeltését célozza a magyar söripari történelem és a múzeum kapcsán.

Ünnepi koccintás az elmúlt 170 év söröskorsóival

A Dreher Sörmúzeum csapata különleges videót készíttetett a mesterséges intelligenciával, amelyben egy történelmi időutazásra hívják a nézőt, hogy megmutassák, milyen változáson ment keresztül a söröskorsók dizájnja az 1800-as évektől egészen napjainkig.

A sörtörténet iránt érdeklődők még többet megtudhatnak a témáról Dreher Sörgyárak közösségi média oldalán, ahol szeptembertől edukatív játékokkal és tartalmakkal találkozhatnak, valamint a Dreher Sörmúzeum állandó kiállításán, ahol a videóban szereplő söröskorsók is megtekinthetők.