A dunakeszi strand vizében az egyik biológiai paraméterből a megengedett határérték feletti értéket mutatott a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vízminőség-vizsgáló laboratóriuma által végzett mérés, azért itt péntektől ideiglenesen tilos fürdeni – számolt be az Időkép.

Átmenetileg szünetel a fürdőzés, a szombati mintavétel eredménye hétfőre várható – tudatta honlapján a Dunakeszi Polgármesteri Hivatal.

Szerdán hasonló okokból zárták le a zebegényi strandot. Az önkormányzat honlapján közzétett határozat szerint az Enterococcus baktériumból a megengedettnél több mint kétszer, Escherichia coliból pedig több mint háromszor annyit mutattak ki. A csütörtöki mintavétel eredményére várnak, ettől függ az újranyitás.

Nemzeti Népegészségügyi Központ Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani főosztálya egyébként országszerte folyamatosan monitorozza a természetes fürdővizek minőségét. Megállapításait rendszeresen közzéteszi az online térképen, érdemes ezt folyamatosan figyelemmel kísérni, mielőtt egy-egy strandot célba veszünk,