Rendkívül nehéz helyzet állt elő az egykori Dunaferrnél. Bár  a törvényi határidőig, azaz szeptember 10-ig megérkezett a dolgozók fizetése a számláikra, sőt a korábban  beígért 150 ezres jutalom is megérkezett,

ezzel párhuzamosan a munkáltató az üzemi tanácsot, a szakszervezetet, majd a vállalat belső, intranetes hálózatán keresztül a dolgozókat is arról tájékoztatta, hogy a hengerelt termékek előállítását végző Dunarolling Dunai Vasmű Kft. munkavállalóit, nagyjából 2000 embert is állásidőre küldik

tájékoztatta a Népszavát Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Eközben a Liberty Dunaújváros másik üzletágában, az acél és a kokszelőállítást végző Duna Furnace Dunai Vasmű Kft.-nél lévő mintegy 1100 alkalmazott már jó ideje állásidőn van. Itt a kohókat már le is állították. 

A Liberty Steel Central Europe Holdings képviselői még tavasszal az Economx.hu-nak  úgy fogalmaztak: szeretnék majd újraindítani a kohót, ha a piaci feltételek ezt lehetővé teszik. A csődközeli helyzet ellenére látták a Dunaújvárosban rejlő lehetőségeket, és úgy gondolták, a cégcsoport másik tagjával, a romániai Galatival jól kiegészíthetik egymást.

Ehhez viszont azt a helyzetértékelést lehet hozzátenni, amit Thomas Gangl, a Dunai Vasművet irányító Liberty Steel Group európai üzletágának vezérigazgatója augusztusban a dolgozókkal történt magyarországi tárgyalása során mondott. Ő úgy fogalmazott: az acélipar, azon belül is az európai gyártók rendkívül nehéz időszakot élnek meg, éppen ezért minden szereplő számára a túlélés a cél. 

A mostani döntéssel lényegében szinte teljesen kiürül az a dunaújvárosi gyár, amelyet egykoron a hazai acélgyártás fellegváraként emlegettek, és a legjobb éveiben 8000-9000 embert, de még 5-6 éve is mintegy 5 ezer ember foglalkoztatott.

A munkavállalók számára azonban a rossz híreknek ezzel nincs vége, miután azt is jelezték a Liberty Dunaújváros részéről, hogy az eddig meglévő váltóműszakos munkarendet is átalakítják és lényegében délelőtti műszakra állítják át az alkalmazottakat. Ennek pedig az a következménye, hogy a dolgozók jelentős részének komolyan, mintegy 30 százalékkal csökken a bére. A változások szeptember 25-től lépnek érvénybe, azt pedig nem közölték, hogy meddig tartanak.

A szakszervezeti vezető a Népszavának jelezte, hogy a helyi érdekvédelem szerdán ül össze. Akkor döntenek majd, hogy milyen lépéseket és jelzéseket tesznek a munkáltató felé.