Hétfőn 13 órától demonstrációt tartanak a vasmű dolgozói – értesült a Népszava. A tervek szerint az egykori Dunaferr, ma Liberty Dunaújváros néven futó cég főbejáratához szerveznek megmozdulást. Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke megerősítette a híreket. Úgy fogalmazott a lapnak: 

Egyszerűen ellehetetlenültünk, és ellehetetlenült a társaság is. Ez így nem mehet tovább, valamit tenni kell, ha csak nem az a cél, hogy bedőljön az egész vasmű.

Hozzátette nagyobb demonstrációt, előre bejelentett figyelemfelhívást akarnak tartani. 

Szeretnének ezzel is nyomást gyakorolni a tulajdonosra, hogy tegyen végre valamit, és induljon be a termelés.

A teljes leállással ugyanis kilátástalan helyzetben van az idén 70 éves, egykor a hazai acélgyártás központjának tekintett üzem. 

A végső cseppet az jelenthette a pohárban, hogy a cég vezetői bejelentették: az eddig még normális munkarendben működő hengermű alkalmazottait, mintegy kétezer dolgozót is állásidőre állítják át. Ezzel a megmaradt minimális termelés is megszűnik Dunaújvárosban, a vállalatcsoport üzemei teljesen kiürülnek.

A kormány mindeközben azonnali rendeletet hozott a helyi áram- és gázellátást szabályozására, az indoklás szerint a villamosenergia- és földgázfelhasználók folyamatos ellátásának biztosítása érdekében.

A Magyar Közlönyben megjelent, a veszélyes üzemek villamosenergia- és földgáz ellátásával kapcsolatos egyes veszélyhelyzeti intézkedések címet viselő kormányrendelet 

felszólította a Dunarolling Dunai Vasmű Korlátolt Felelősségű Társaságot, hogy a társaság székhelyén található magánvezetékének üzemeltetésével kapcsolatos szerződéses adatokat és műszaki dokumentációt a felhívás átvételét követő két munkanapon belül adja át a helyi elosztói engedélyes részére.

Ezenkívül a társaságnak biztosítania kell az elosztói engedélyesnek a bejutást a magánvezeték műszaki állapotának felméréséhez. 

A Telex úgy véli, ennek hátterében az állhat: a kormány nem szeretné, hogy a Dunaferr-utód más cégeket is sakkban tartson azzal, hogy elzárja az áram és gáz szolgáltatást. Mindenesetre ezügyben kérdéseikkel a szaktárcához fordultak.