A tulajdonos, az indiai hátterű Liberty Steel megkezdte a Dunaferr dolgozóinak az elmaradt bérek kifizetését.

Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a Telex-nek azt mondta

reggel megindultak a kifizetések, egyre több helyről kapnak visszajelzést arról, hogy odaért az elmaradt bér, ugyanakkor a korábban beígért egyszeri 150 ezer forintnyi bónuszról továbbra sincs információjuk.

A dolgozók hétfőn kezdtek tüntetés az elmaradt bérek miatt, mivel a kifizetés nem történt meg, kedden reggel hétkor újabb demonstrációra gyűltek össze a dolgozók a dunaújvárosi Vasmű elé.

Magyar Zoltán arra kérte azokat a tagokat, akiket komoly hátrány ért - felmondták a hitelszerződését, albérletét a fizetések késése miatt -, az jelentkezzen a szakszervezetnél mielőbb, hogy a megfelelő eljárásokat el tudják indítani.

A szakszervezeti elnök a portálnak azt mondta:

a Liberty vezetése azt ígérte, hogy a napokban ők is eljönnek tárgyalni, „persze, ígérni sok mindent lehet”, tette hozzá.

Július közepén az üzemben tagszervezettel rendelkező Vasas Szakszervezeti Szövetség írta ki a Facebookra, hogy a Liberty késve fizeti a béreket

Ahogy azt az Economx is megírta: augusztus elején kiderült, hogy a Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz, erről a CISDI Engineering és a Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság (Sinosure) elvi hitelbiztosítási megállapodást kötött.

A tájékoztatás szerint a megállapodás 1,3 milliárd eurós (nagyjából 571 milliárd forint) összegre vonatkozik, és utat nyit a Liberty évi hárommillió tonnás elektromos ívkemencés létesítményének finanszírozása, azaz a berendezések exportja és telepítése előtt Dunaújvárosban.

Az egykori Dunai Vasmű, majd Dunaferr néven futó gyár tulajdonosa, a Liberty Steel június 10-én, a választások után egy nappal jelentette be, hogy fokozatosan leállítja a két utolsó kokszolókemencét, a döntéssel Magyarországon sok évtized után megszűnhet az acélgyártás.

Az indiai Liberty Steel tavaly augusztusban nyerte meg a felszámolás alatt lévő dunaújvárosi Dunaferr acélgyártáshoz szükséges eszközeit birtokló új cégekre kiírt pályázatot, akkor hangzatos ígéreteket tett az acélmű jövőjéről.