Az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló szervezete, az EIT Health tanulmányt készített arról, milyen kihívásokkal kell szembenézniük az egészségügyi startupoknak, és hogyan hárulnak hozzá ezek leküzdéséhez a szervezet vállalkozásfejlesztési programjai Dél-, Közép- és Kelet-Európában.

A tanulmányból kiderült, hogy az induló vállalkozók nagyon egyedül érzik magukat a munkájuk közben. Sokan imposztor-szindrómával küzdenek, vagyis úgy érzik, érdemtelenül jutottak sikerekhez. Arra is panaszkodtak, hogy nem találkoznak eleget az orvosokkal, betegekkel, vállalatokkal, befektetőkkel, hogy megtudják, mire van szükségük és megnyerjék támogatásukat.

Mindennek hatására az EIT Health az idei évre átalakította a régiós startupokat segítő InnoStars Awards programját, és személyre szabottabb támogatást, még több networking lehetőséget kíván nyújtani azoknak a kezdő vállalkozásoknak, amelyek a biotechnológia, a medtech és az élettudományok területén keresnek befektetőt. 

„Az elmúlt hét évben több mint 120 induló vállalkozás vett részt az InnoStars Awardson, és több mint felük azóta a piacra is dobta termékét vagy szolgáltatását” – mondta el Békási Tamás, az EIT Health RIS Business Creation és az InnoStars Awards programvezetője.

Több hazai sikertörténetről is beszámolt.

„Olyan ígéretes magyar vállalkozásokat találunk a program korábbi résztvevői között, mint a CelluVir. Ez a cég egy bőrre ragasztható tapaszt fejlesztett ki, amivel gyorsan és költséghatékonyan lehet a különféle vírusok elleni sejtes immunitást kimutatni. Említhetném az InSimu-t, amelynek megoldásával a medikusok és orvostanhallgatók szimulációk segítségével oldhatnak meg gyakorlati problémákat, elemezhetnek vizsgálati eredményeket vagy rendelhetnek el terápiákat.”

Az idei kiírásban a résztvevők 15 000 eurós finanszírozásban részesülhetnek, lehetőséget kaphatnak, hogy a legjobb befektetők előtt prezentálhassák megoldásukat, illetve személyre szabott mentorálást és képzést kapnak az egészségügyi technológia korai stádiumú értékeléséről.

Az elsődleges cél továbbra is a prototípussal vagy MVP-vel (minimum viable product) rendelkező, bevételt még nem termelő vállalkozások termékeinek vagy szolgáltatásainak validációja.

A program csúcspontja a novemberi InnoStars Grand Finals lesz, ahol a startupok nemzetközi zsűri előtt mérik össze tudásukat a 25 000 eurós fődíjért.