Kamala Harris demokrata elnökjelölt átvette Donald Trump előnyét az amerikai középosztály körében és a külvárosi lakosok, illetve a közepes jövedelmű háztartásoknál – derül ki a Reuters/Ipsos közvélemény-kutatás elemzéséből. Ezzel fellendítette a demokraták kilátásait a november 5-i választásokon, bár a verseny továbbra is rendkívül szoros.

A külvárosokban élők az Egyesült Államok választóinak mintegy felét teszik ki, és  ugyanolyan sokszínűek, mint az egész nemzet. Joe Biden a 2020-as elnökválasztáson mintegy hat százalékponttal verte Trumpot a külvárosi negyedekben. Biden visszalépése előtt itt még Trump 43-40 százalékkal vezetett a Reuters/Ipsos júniusi és júliusi közvélemény-kutatásai szerint.

A felmérés azt is megmutatta, hogy a választók a gazdaságot tartják az első számú kérdésnek a választások előtt, és a választók 46 százaléka szerint Trump ebben a kérdésben kérdésekben jobb jelölt, méghozzá 8 százalékponttal, mint Harris, aki 38 százalékon állt. A közvélemény-kutatások azt is kimutatták, hogy Trumpot  legmegbízhatóbb jelöltnek tartják a bevándorlás és a bűnüldözés terén. 

Míg Trump a Biden-kormányzatot hibáztatta az inflációért, addig Harris beszédeiben nagy hangsúlyt fektetett a középosztály felemelésére. David Wasserman, a Cook Political Report politikai elemzője szerint a viszonylag jómódú külvárosiak egyre optimistábbak lehetnek a gazdasággal kapcsolatban, míg a közepes jövedelmű szavazók körében elért Harris-támogatás annak köszönhető, hogy kampányában rendszeresen hangoztatta a középosztálybeli háztartások megsegítését.

A Reuters által a héten megkérdezett Harris-támogatók azt is elmondták, hogy nem fordítottak rá különösebb figyelmet, mint alelnök, de ahogy elnökjelölt lett és egyre többet megtudtak róla, úgy kezdték el támogatni.

A hat közvélemény-kutatás közül a legutolsó, október 4-7. között készült, azt mutatja, hogy Harris 3 százalékponttal erősebb a regisztrált szavazók körében, mint Trump, 46 illetve 43 százalékon állnak.

A választások győztesét valószínűleg a hét csatatér államban – Arizonában, Michiganben, Pennsylvaniában, Észak-Karolinában, Nevadában, Wisconsinban és Georgiában – elért eredmények határozzák majd meg, ahol a közvélemény-kutatások szintén szoros a verseny.