A munkáspárti kormány ígéretet tett arra, hogy újrarendezi a kapcsolatokat az Európai Unióval, nyolc viharos évvel azután, hogy az Egyesült Királyság a kilépés mellett szavazott. David Lammy külügyminiszter azonban csütörtök reggel elismerte, hogy az Egyesült Királyság „még közel sem jár” ahhoz, hogy az EU-val kötendő kereskedelmi megállapodást újratárgyalják.

Az Európai Unió országainak és más, a blokk peremén álló nemzeteknek több mint 40 vezetője érkezik az oxfordshire-i Blenheim-palotába az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójára, ahol a megbeszéléseket az illegális migráció és a biztonság fogja uralni.

A találkozó előtt néhány nappal megjelent cikkében külügyér azt írta, hogy a kormány „újrarendezné a kapcsolatokat Európával, mint megbízható partnerrel, megbízható szövetségessel és jó szomszéddal”, és sokan a mostani csúcstalálkozót tökéletes lehetőségnek tartják erre.

Óvatos munkáspárti tapogatózás az unió irányába

„Még messze vagyunk attól, hogy tárgyalásokat folytassunk a kereskedelmi megállapodásról - a papírvékony kereskedelmi megállapodásról, amelyet Boris Johnson kötött -, az állategészségügyi megállapodásról, amelyet azt mondtuk, hogy meg akarunk szerezni, a kölcsönös képesítésekről, amelyeken dolgozni akarunk, és az Egyesült Királyság és az EU biztonsági paktumáról, amelyet Európának javasolunk, és amely lehetővé teszi számunkra, hogy az európai családon belül egy sor kérdést megvitassunk” – mondta David Lammy a BBC reggeli műsorában.

A tárcavezető megismételte azonban, hogy az Egyesült Királyság nem fog újra belépni az egységes piacra vagy a vámunióba.  

Az interjú egy nappal azután hangzott el, hogy a munkáspárti kormány utalt az EU-hoz való szorosabb együttműködésre egy olyan törvényjavaslat révén, amely a brit kormányt felhatalmazná arra, hogy átvegyen bizonyos új uniós szabályokat és rendeleteket vagy éppen eltérjen azoktól.

A külügyminiszter visszautasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint a szabályozáshoz való igazodással „a hátsó ajtón keresztül visszacsinálnák a brexitet”. Kéthetes hivatalban töltött idő után ez eleve lehetetlen is volna.