A londoni lakásárak csaknem megduplázódtak az elmúlt évben, de a 2002-es mediánjövedelem hétszereséről tavaly annak tizenháromszorosára nőtt. A Center for Economic Performance megállapította, hogy az 1989-től számított 30 év alatt 3 millióval kevesebb házat építettek, mint az azt megelőző három évtizedben, annak ellenére, hogy a kereslet megnövekedett. 

Starmer azzal a problémával küzd, hogy a tervezési pályázatok a regionális hatóságok ellenőrzése alatt állnak, így a helyi érdekek akadályozhatják a gyors fejlődést. A kormány ezért azt javasolja, hogy alkalmazzanak több tervezőt, kényszerítsék a helyi hatóságokat a szigorú lakáscélok betartására, és bővítsék a beépíthető területek körét – írja a Reuters.

A lakásépítési fellendüléshez arra van szükség, hogy a magánházépítők nagyobb keresletre és profitra számíthassanak.

Ám a megemelkedett építési és munkaerőköltségek, valamint a magas jelzáloghitel-költségek miatt enyhe kereslet nem valószínű, hogy gyorsan felpörgeti az építkezést. A fejlesztők még attól is tarthatnak, hogy az épületek mennyiségének ekkora megugrása lenyomja az árakat, ezért inkább parlagon hagyják a kihasználatlan területeket.

Starmer ideje előtt a Konzervatív Párt „vásárlást segítő” programja csökkentette az első vásárlók önerejét, és öt évre kamatmentes kölcsönt adott nekik. Ez a 2022-ben véget ért program azonban megemelte a lakásárakat, és keveseket segített új lakáshoz.

Az Economx megmutatta, Magyarorzságon hol árazták be magasra az ingatlanok árait, mutatjuk a három legdrágább vármegyeszékhelyet.

Ördögi körben táncolnak.

A fejlesztőknek megfizethető lakások bizonyos százalékát el kell adniuk a helyi önkormányzatoknak és a nonprofit lakásszövetkezeteknek, amelyek bérbe adják úgy, hogy a bérlők állami támogatást kapnak. De ilyen feltételekkel az Egyesült Királyság lakásainak mindössze 13 százaléka működött 2023-ban. Nem segít az sem, hogy a helyi hatóságok a központi kormányzattól kapott finanszírozási támogatások jelentős csökkentésével szembesültek. A lakásszövetkezetek eközben a meglévő lakások magasabb fenntartási költségeivel küzdenek, ami korlátozza új lakások vásárlási lehetőségét.

Rachel Reeves kancellár az inflációnál magasabb mértékben megemelné az állami támogatást a megfizethető lakások bérleti díjában - a következő 10 évben. Ez több készpénzt hozna a helyi lakásszövetségek és önkormányzatok számára, ezzel pedig több ingatlanba fektetnének be.

Az egyik iparági szereplő úgy számol, hogy Starmer több milliárd font értékű új lakásalapot jelenthet be az októberi költségvetésben egy olyan időszakban, amikor az ország már 22 milliárd fontos kiadási hiánnyal néz szembe, de ha Starmer meg akarja oldani az Egyesült Királyság lakhatási problémáját, akkor merésznek kell lennie.

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, 1,5 millió új otthont építtetne a jelenlegi parlamenti ciklus  idején. Rachel Reeves brit kancellár pedig azt mondta, hogy nem zárja ki az örökösödési adó emelését sem.

Milliókat spórolhat a lakáshitelén, ha most ezt meglépi

A méregdrága jelzálogkölcsönüket törlesztő adósok számára elérkezett a hitelkiváltás ideje. Erről itt írtuk meg a részleteket >>>