Több mint 1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki kilencvenezernél több magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI).

Csaknem hetven előadó jogdíja meghaladta az egymillió forintot.

A most lezárt 2023. évi zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós, televíziós sugárzási és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett díjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. Az egyesület 160 milliónál is több, Magyarországon elhangzott zeneszámot dolgozott fel – áll az EJI által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Mint írják, az előző évhez hasonlóan 1,3 milliárd forint a rádiós és televíziós jogdíj. Az EJI több mint tízmillió elhangzás feldolgozása után mintegy 67 ezer magyar és külföldi előadóművésznek fizetett jogdíjat. A jogdíjfelosztás során több mint 600 ezer különböző felvételt azonosítottak be az EJI munkatársai.

A háttérzenei felhasználások tekintetében a kereskedelmi egységek által megfizetett jogdíjat az EJI idén 150 milliónál is több elhangzás feldolgozása alapján osztotta fel.

Volt olyan felvétel, amelyet hatvanezer alkalommal szólaltattak meg üzletek és szálláshelyek.

A bolti zenék között a magyar felvételek aránya nem éri el a tíz százalékot, de a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó között idén is volt magyar.

A jogdíjfelosztás eredményeként azok az előadók is hozzájutnak jogdíjukhoz, akiknek a szereplését évtizedekkel ezelőtt rögzítette a közmédia vagy az állami hanglemezgyár. Ezeket a felvételeket az MTVA és a Fotexnet ma is intenzíven hasznosítja.

Az érintettek között az EJI idén 200 millió forintnál is többet osztott fel. A járandóságból a már kevésbé aktív előadók részesülnek: a rádiós ismétlési jogdíjban a közmédia által készített felvételek előadói részesülnek, míg a hangfelvételek kiegészítő díjazása az 50 évnél régebbi felvételek előadóművészeire terjed ki.

Rekordnyereséget jelentett a Spotify, már régen nem a zene a lényeg

A technológiai vállalat 2030-ra egymilliárd felhasználót szeretne elérni.

A részletekről ITT írtunk bővebben.