Az elmúlt évek során a napenergiát hasznosító technológiák elképesztő iramban terjedtek világszerte. Egymás után nőttek ki a földből a naperőművek, de van egy nagy hátrányuk, éjszaka napfény híján nem termelnek áramot. Egy ausztrál kutatás azt tűzte most ki célul, hogy megoldást találjanak erre a problémára – írta meg a Zöld Pálya.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) szakemberei kidolgoztak egy olyan eljárást, melynek lényege, hogy az éjjellátó szemüvegekben használt technológián alapuló eszköz segítségével összegyűjtenék a Föld világűr irányába sugárzott hőjét, aminek a különbségéből származó energiát használnák fel az éjjeli órákban. A szerkezet leglényegesebb összetevője egy úgynevezett hősugárzó dióda, ami tulajdonképpen egy olyan félvezető, amely a földfelszíni infravörös fényből állít elő elektromosságot. Így tulajdonképpen, ha nem is a hagyományos értelemben, de a nap energiáját használja fel áramtermelésre.

Phoebe Pearce, a kutatáson dolgozó szakember szerint mégsincs olyan nagy különbség a két módszer között, hiszen a napelem is a forró napfény elnyelésével, a hőmérsékleti különbségből termeli meg az energiát. A termosugárzó dióda pedig infravörös fényt bocsát ki a hidegebb, éjszakai időben, és így viszi végbe tulajdonképpen ugyanazt a folyamatot, mint a nappali megfelelője.

Azt azonban nem lehet elvárni, hogy az "éjszakai napelem" ugyanolyan hatékonysággal dolgozzon.

Előzetes tesztelések azt mutatják, hogy a nappal begyűjtött energia legfeljebb tizedét képes előállítani az UNSW által megalkotott napelem az éjszakai órákban. Viszont ilyenkor működtetheti a termosugárzó dióda például a wifit vagy a világítást.